Hlavní obsah

Pumové atentáty si v syrské vesnici vyžádaly 125 mrtvých či zraněných

Damašek
Aktualizováno

Série pumových útoků si v úterý vyžádala v alávitské vesnici Akrab ve střední Sýrii v provincii Hamá na 125 mrtvých nebo zraněných. Informaci Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) citovala agentura AFP. K alávitské náboženské menšině patří syrský prezident Bašár Asad.

Foto: ČTK/AP

Následek pumového útoku v Damašku

Článek

"Není možné hned zjistit, jestli za těmi útoky byli povstalci. Pokud by tomu tak ale bylo, šlo by o nejvýznamnější odvetnou akci ze strany rebelů proti alávitským civilistům," řekl AFP předseda OSDH Ramní Abdar Rahmán. V této souvislosti poukázal na to, že se povstalci minulý týden zmocnili blízkého armádního kontrolního stanoviště.

Aktivisté z Místních koordinačních výborů (LCC) a z Generální komise syrské revoluce (CGRS) naproti tomu tvrdí, že exploze byly vyprovokovány tankovým ostřelováním vládních ozbrojených sil.

Šéf OSDH Rahmán vyzval k ustavení nezávislé komise právníků, kteří by vyšetřovali takové útoky. "Chceme Sýrii svobodnou a demokratickou, nikoliv Sýrii založenou na sektářské nenávisti," zdůraznil. Alávité jsou příslušníci odnože šíitské větve islámu. Patří k nim prezidentův klan a řada nejvyšších představitelů režimu.

Konflikt v Sýrii má i sektářskou rovinu a zemi bojují i sunnitští extremisté napojení na Al-Káidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám