Hlavní obsah

Při zátahu na Usámu hrál Obama karty

Americký prezident Barack Obama neviděl v květnu 2011 celý přenos z vojenské akce, jež vyvrcholila zabitím Usámy bin Ládina, vůdce teroristické al-Kajdá. Dvě hodiny seděl prezident ve vedlejší místnosti a ulevoval si od napětí karetní hrou.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

Ve středu to podle rakouské ORF řekl jeho osobní asistent Reggie Love.

„Nezůstanu tady, nesnesu to, abych viděl všechno,“ řekl prý Obama svým lidem v krizové místnosti Bílého domu, kam byla akce proti Usámovi přenášena satelitem.

Pak odešel spolu se svým fotografem do jídelny, kde spolu sehráli patnáct partiček.

Zvažovala se i bomba

Usáma bin Ládin se od roku 2005 s rodinou ukrýval v domě v pákistánském Abbottábádu, než ho Američané vystopovali a příslušníci speciálního komanda 2. května 2011 zastřelili. V domě údajně žilo až 28 lidí, kromě tří jeho žen také osm dětí a pět vnoučat. Celkem prý ale bin Ládin měl až pět manželek.

Asi šest týdnů před útokem bezpečnostní tým prezidenta Baracka Obamy zvažoval, jakým způsobem postupovat. Zvažovalo se svržení malé experimentální bomby, případně klasické bomby, která by dům zlikvidovala, i pozvání Pákistáncům ke společné operaci. Nakonec volba padla na zásah komanda i proto, že bomba by neumožnila prokázat, že bin Ládin byl skutečně zabit.

Reklama

Výběr článků

Načítám