Hlavní obsah

Při útoku v Kábulu zahynuli američtí vojáci, chybělo jim pár hodin do odletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Při čtvrtečním útoku v Kábulu zemřelo podle nové bilance Pentagonu 13 amerických vojáků, 18 jich je zraněných. Do konce jejich mise přitom chybělo jen několik desítek hodin. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch u kábulského letištěVideo: Reuters

 
Článek

„Potvrzujeme, během dnešního komplexního útoku v Kábulu zemřelo několik členů americké armády. Několik dalších utrpělo zranění. Víme také, že mezi oběťmi tohoto ohavného činu je několik Afghánců,“ uvedl už ve čtvrtek večer mluvčí Pentagonu John Kirby.

Wall Street Journal s odkazem na své zdroje na místě původně napsal, že americký velvyslanec v Afghánistánu svým kolegům sdělil, že zemřeli čtyři američtí vojáci, do pátečního rána ale bilance výrazně vzrostla.

Společně s americkými vojáky zemřelo také nejméně 90 Afghánců. K útokům se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, která terorem v Kábulu vyhrožovala.

Příslušníky americké armády přitom čekaly v Kábulu poslední hodiny jejich mise. Z Afghánistánu se měli stáhnout do konce srpna, prezident Joe Biden ale podle stanice CNN už ve středu plánoval ukončení evakuačních letů a stažení vojáků do 36 hodin, tedy nejpozději do pátku.

Americké úřady nyní své občany varovaly, aby se k prostoru kábulského letiště nepřibližovali.

Desítky mrtvých po explozích v Kábulu. K útokům se přihlásil Islámský stát

Svět

V Kábulu došlo ve čtvrtek vpodvečer ke dvěma výbuchům. Explozi u brány Abbey Gate měl způsobit sebevražedný atentátník, další výbuch poblíž hotelu Baron měla způsobit výbušnina nastražená v autě.

Hnutí Tálibán, které momentálně Afghánistán ovládá, útok na letiště v Kábulu odsoudilo. K výbuchům podle Tálibánu došlo v oblasti, která je pod kontrolou amerických sil.

Západní rozvědky před možností útoku několik hodin před jejich uskutečněním varovaly.

Foto: Sgt. Jillian G. Hix, ČTK/AP

Americký voják střežící letiště v afghánském Kábulu

Reklama

Výběr článků

Načítám