Hlavní obsah

Desítky mrtvých po explozích v Kábulu. K útokům se přihlásil Islámský stát

Kábul
Aktualizováno

Bezprostředním okolím letiště v Kábulu ve čtvrtek otřásly dvě exploze. Informovala o tom zahraniční média. Bilance mrtvých vzrostla na 90, zraněných je přes 150 lidí. Zemřeli také nejméně čtyři američtí vojáci. K útokům se přihlásila organizace Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch u kábulského letištěVideo: Reuters

 
Článek

„Bombový útok vedl k velkému počtu obětí. Jednalo se o komplexní útok, který vedl k několika ztrátám na životech Američanů a civilistů,” uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Jeden výbuch nastal u letištní brány Abbey Gate. Druhá exploze byla u hotelu Baron, který je nedaleko Abbey Gate. V jednom případě mělo jít o útok sebevraždeného atentátníka, v druhém případě o výbuch bomby nastražené v autě.

Západní rozvědky před možností útoku varovaly. Server Politico uvedl, že sebevražedný atentátník patřil k teroristické organizaci Islámský stát, která terorem v Kábulu vyhrožovala. Organizace se podle Reuters později k útokům přihlásila.

Evakuace Američanů měla skončit v následujících desítkách hodin. Úřady Spojených států nyní ale varují občany, aby se k prostoru letiště nepřibližovali. O situaci byl podle Reuters informován americký prezident Joe Biden.

Foto: Asvaka News, Reuters

Zranění po čtvrteční explozi v okolí kábulského letiště.

Hotel Baron, u nějž došlo k jednomu z výbuchů, využívali zejména Britové, ale nejen oni.

Z hotelu v noci na neděli evakuovaly tři helikoptéry americké armády 169 Američanů, kterým se nedařilo skrze davy lidí dostat na letiště. Už v té době prezident Biden uvedl, že má od tajných služeb informace, že v blízkosti letiště hrozí teroristický útok.

Spojené státy a jejich spojenci měli podle požadavků Tálibánu skončit s kvapnou evakuací svých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu 31. srpna. Spojené státy ve čtvrtek rozhodly, že evakuaci ukončí během 36 hodin.

Strach z Islámského státu. Evakuace z Afghánistánu skončí už v pátek

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám