Hlavní obsah

Při útoku na tržišti v irácké Mahmúdiji zemřelo přes 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAHMÚDIJA, BAGDÁD

Nejméně čtyřicet lidí zahynulo při atentátu na tržišti v irácké Mahmúdiji ležící v sunnitském trojúhelníku 30 km jižně od Bagdádu. Další čtyři desítky osob byly zraněny. Zatím nejsou známé okolnosti útoku, zprávy se liší podle zdrojů.

Článek

Podle vládních zdrojů na zaplněném tržišti explodovalo auto naložené výbušninami. Místní policisté ale uváděli, že šlo o sérii explozí dopadajících granátů, po níž následovala palba z ručních zbraní. Tato taktika přímého útoku ale není v Iráku běžná, většinou při útocích na tržiště bývají použita auta plná výbušnin, ať už řízená sebevražednými útočníky nebo odpalovaná na dálku.

Podle některých informací na tržišti nejprve explodoval automobil s bombou, poté následoval přímý útok vedený velkým počtem ozbrojených mužů. Jeden z raněných převezný do bagdádské nemocnice podle agentury AFP uvedl, že ozbrojenci stříleli z několika automobilů, které křižovaly tržiště.

Podle zdrojů se liší i počty obětí a zraněných. Místní zdroje uvádějí 39 mrtvých a 38 raněných, ministerstvo vnitra v Bagdádu hovoří o 42 obětech a 33 zraněných. Původní zprávy uváděly patnáct až dvacet obětí.

Útok následuje den po atentátu na kavárnu severoiráckém Tuz Churmatu, kde zemřelo 23 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám