Hlavní obsah

Při náletu v Jemenu zahynulo nejméně 100 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Při náletu koalice vedené Saúdskou Arábií v provincii Zamár na jihozápadě Jemenu v neděli zahynulo nejméně 100 lidí. S odvoláním na Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) o tom informovala agentura AFP. Původní bilance hovořila o 60 mrtvých. Cílem útoku byla budova univerzity, kterou povstalečtí šíité využívají jako věznici.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Záchranář odkrývá tělo zadrženého muže z trosek šíitské věznice v jemenské provincii Zamár

Článek

„Odhadujeme, že bylo zabito více než 100 lidí,” uvedl Franz Rauchenstein z jemenské pobočky MVČK. Záchranáři se snažili pátrat v troskách po přeživších, jejich šance na přežití ale podle něj byly velmi slabé. Ve věznici údajně bylo přibližně 170 vězňů, počet obětí se tak může ještě zvýšit.

Konflikt mezi šíity, podporovanými Íránem, a jemenskou vládou v Jemenu začal v roce 2014. Šíité mají stále pod kontrolou část území včetně metropole Saná. Vládě od roku 2015 pomáhá vojenská koalice, které velí Saúdská Arábie.

Zástupci koalice oznámili, že dnešní útok nesměřoval na věznici, ale na místo, kde mají povstalci bezpilotní letadla a rakety. V zasaženém objektu šíité zadržují provládní bojovníky. Svědci napočítali celkem šest leteckých úderů a potvrdili zásah věznice.

„Byly to silné exploze, které otřásly městem,” sdělil jeden z obyvatelů. „Spali jsme a kolem půlnoci jsme uslyšeli asi tři, čtyři nebo šest náletů. Jejich cílem byla věznice,” popsal jiný z místních obyvatel. Podle mluvčí povstaleckého ministerstva zdravotnictví zasáhlo tři budovy nejméně sedm leteckých úderů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jemenští Húsiové sestřelili americký dron

Vzbouření šíitští Húsiové, kteří ovládají sever Jemenu, oznámili v úterý večer, že se jim podařilo sestřelit americký útočný dron MQ-9 Reaper, uvedl server...

Výběr článků

Načítám