Hlavní obsah

Při náletu v Afghánistánu zahynulo 76 civilistů, hlavně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské ministerstvo vnitra v pátek obvinilo koaliční síly, že při náletu v provincii Herát na západě země zabily 76 civilistů včetně padesáti dětí. Jedná se o další, zřejmě nejtragičtější případ, kdy při náletu koaličních sil v Afghánistánu zahynuli civilisté. Zřejmě se mělo jednat o nálet, provázející akci, ve které byl zabit jeden z velitelů Tálibánu.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Dnes odpoledne při bombardování koaličních sil zahynulo 76 lidí včetně 19 žen a sedmi mužů. Zbytek jsou děti, všechny se staly ve věku nižším než patnáct let mučedníky,“ uvedlo v pátek ministerstvo vnitra. Bombardování si vyžádalo také mnoho zraněných. Někteří z nich jsou podle afghánského ministerstva vnitra v kritickém stavu.

Americké velení ještě předtím oznámilo, že při akci v provincii Herát za přímé podpory letectva zabilo 30 bojovníků Tálibánu včetně jednoho z jejich velitelů, mully Sadíka. Americké velení současně popíralo zprávy afghánských úřadů, že mezi oběťmi je pět civilistů.

Podle amerického velení byli koaliční vojáci napadeni, když se snažili v jednom domě v okrese Šindád zatknout mullu Sadíka. Zaútočili na ně bojovníci Tálibánu. Koaliční síly odpověděly na útok palbou z ručních zbraní. Přivolali si též leteckou podporu.

Pravděpodobně při tomto náletu byly zasaženy děti, jejichž smrt oznámilo afghánské ministerstvo vnitra.

Civilní oběti, které jsou především důsledkem nepřesného bombardování, nebo zásahů domů, v nichž jsou vedle bojovníků Tálibánu i ženy a děti, komplikuje už více než rok vztah mezi silami NATO a afghánskou vládou. Ta opakovaně požadovala větší opatrnost při výběru cílů.

Reklama

Výběr článků

Načítám