Hlavní obsah

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Bagdád
Aktualizováno

Dav rozzuřených iráckých demonstrantů v úterý v Bagdádu prolomil bránu sídla amerického velvyslanectví. Ochranka proti nim použila slzný plyn. Podle agentury AP se na místě střílelo. Ambasáda je evakuovaná. Bouřlivé protesty jsou reakcí na nedělní americké nálety na pozice jedné šíitské skupiny, jež působí v Iráku a má podporu Íránu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bagdádu prolomili bránu velvyslanectvíVideo: AP

 
Článek

Reportéři AP viděli ze vstupního areálu šlehat oheň a na střeše velvyslanectví americké vojáky. Hlas z megafonu vyzýval dav, aby nevstupoval do objektu. Agentura také informovala, že demonstranti už před vniknutím do komplexu na budovu velvyslanectví útočili kamením a lahvemi s vodou, postavili venku stany a porozbíjeli bezpečnostní kamery. Podle agentury AFP také pálili americké vlajky.

Pak prolomili hlavní vstup a několik desítek jich vtrhlo dovnitř a zastavilo se po několika metrech na místě vzdáleném asi 200 metrů od hlavní budovy. Na střeše bylo vidět nejméně šest amerických vojáků se zbraněmi namířenými na demonstranty. Na místě bylo cítit slzný plyn a několik lidí mělo dýchací problémy. Reuters napsal, že ochranka použila jenom malé množství slzného plynu a že k rozchodu tlampači vyzývali zástupci milicí.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Demonstranti zapalují věci uvnitř areálu americké ambasády v Bagdádu.

USA kvůli napjaté situaci evakuovaly velvyslance i personál ambasády. V komplexu zůstala jen ochranka.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Demonstranti před americkou ambasádou v Bagdádu.

Pentagon nedělní nálety, při nichž přišlo o život nejméně 25 šíitských milicionářů, označil za odvetu za páteční útok na iráckou vojenskou základnu u Kirkúku. Kromě iráckých vojáků ji využívají také Američané. O život tam přišel jeden americký civilista.

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Blízký a Střední východ

Americké odvetné útoky kritizovali také iráčtí politici, podle nichž USA narušily suverenitu Iráku. Údery mířily na pozice skupiny Katáib Hizballáh, za níž stojí Írán.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Dav rozzuřených iráckých šíitů před budovou ambasády USA v Bagdádu.

Podle AP k vyslanectví dorazili šíité, kteří předtím v jiné části hlavního města pohřbili oběti náletu. Reportéři AP viděli dav, jak se snaží dobývat do komplexu s voláním Pryč s USA, Smrt Americe, Smrt Izraeli. Lidé začali házet na strážce a bezpečnostní kamery lahve s vodou a ochranka se podle AP stáhla za skleněné kryty u vstupů. Demonstranti také vyvěsili vlajku skupiny Katáib Hizballáh.

Agentura AFP napsala, že mezi demonstrujícími byli členové šíitských milicí zvaných Lidové mobilizační síly (PMF), které jsou součástí irácké armády, ale zároveň zaštiťují mnoho milicí včetně těch podporovaných Íránem. Patří k nim také Katáib Hizballáh.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty před americkou ambasádou v Bagdádu.Video: Reuters

Milicionáři nesli hesla požadující odchod Američanů. „Parlament nás musí zbavit amerických vojáků, pokud ne, postaráme se o to my. Zavřete americké velvyslanectví v Bagdádu“, stálo na transparentech. Někteří účastníci popsali zeď i okna komplexu nápisem Zavřeno ve jménu odboje.

Američané na útoku trvali

Americký ministr zahraniční Mike Pompeo nedělní nálety obhajoval, když řekl, že USA nebudou Íránu trpět v Iráku akce, při nichž budou ohroženy životy Američanů. Dosluhující irácký premiér Ádil Abdal Mahdí na pondělním setkání se členy vlády řekl, že se pokoušel USA přimět k tomu, aby akci odvolaly, ale američtí představitelé na ní prý trvali.

Americká armáda nálet popsala jako „přesně mířené údery“ na pět pozic skupiny Katáib Hizballáh, tedy Brigády Hizballáhu, které působí v Iráku a Sýrii. Agentura Reuters soudí, že útoky mohou Irák zavléct do zástupného konfliktu mezi USA a Íránem v době, kdy se potýká s vážnými domácími problémy a vlnou protivládních a sociálních protestů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám