Hlavní obsah

Podle Obamy je za plynovým útokem v Sýrii vláda, o útoku nerozhodl

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama řekl, že Spojené státy dospěly k závěru, že syrská vláda podnikla 21. srpna chemický útok na předměstí Damašku. V rozhovoru pro PBS ale zdůraznil, že se ještě nerozhodl, zda vojensky zasáhne.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký president Obama

Článek

Podle Obamy použití chemických zbraní ovlivnilo americké národní zájmy, vyslalo „výstřel přes příď“, který může mít pozitivní dopad na válku v Sýrii. „Nevěříme tomu, že by opozice mohla podniknout tyto útoky, při nichž bylo použito raket. Dospěli jsme k závěru, že je ve skutečnosti podnikla syrská armáda,“ řekl Obama.

Obamavo sdělení následovalo poté, co s podobně tvrdým obviněním přišli americký ministr zahraničí John Kerr a viceprezident Joe Biden. [celá zpráva]

Ve čtvrtek mají Spojené státy zveřejnit zprávu tajných služeb potvrzující, že právě Asadova vláda použila chemické zbraně. [celá zpráva]

Týž den zasedne britský parlament, který k debatě o možné intervenci v Sýrii svolal premiér David Cameron. V návrhu k zásahu, který předkládá, počítá s tím, že Rada bezpečnosti OSN před rozhodnutím o úderu posoudí zprávu inspektorů OSN. Zatím není jasné, kdy bude zmíněná zpráva k dispozici. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun pro inspektory ve středu požádal o nejméně čtyři dny, aby mohli práci dokončit.

Britský návrh padl

Británie už předložila čtyřem dalším stálým členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce umožňující přijmout nutná (tedy i vojenská) opatření na ochranu civilistů v Sýrii. Ta se nad ním neshodla [celá zpráva]

Rusko jej odmítlo a chce o tématu jednat až poté, co bude k dispozici zpráva inspektorů. „Návrh je passé. Rusové nechtěli ustoupit,” řekl americký diplomat NBC.

Ti zatím potvrdili, že byly použity chemické látky, ale ne kdo je nasadil. [celá zpráva]

O syrské krizi bude dnes jednat také Paříž. Francouzský prezident François Hollande se chystá přijmout vůdce syrské opozice Ahmada Džarbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám