Hlavní obsah

Počet amerických vojáků zraněných po útoku Íránu prudce stoupl na 109

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na 109 stoupl počet amerických vojáků, kteří utrpěli traumatické poranění mozku při lednovém útoku Íránu na dvě základny v Iráku využívané americkými vojáky. Uvedla to v pondělí večer agentura AP s odvoláním na Pentagon. Americké úřady bezprostředně po íránském odvetném útoku z 8. ledna tvrdily, že zraněn nebyl nikdo. Od té doby se však oficiálně nahlášený počet poraněných vojáků zvýšil již počtvrté.

Foto: John Davison, Reuters

Škody způsobené íránským úderem na Američany využívanou základnu v Iráku

Článek

Pondělní údaj představuje značný nárůst nových případů, naposled bylo evidováno 64 vojáků, kteří při útoku utrpěli traumatické poranění mozku, většinou otřesy mozku od rázových vln při explozích.

Činitelé americké armády však již dříve informovali, že počet zraněných by se mohl v dalších týdnech až měsících po útoku zvyšovat, protože symptomy poranění mozku se mohou projevit až po delší době a dotyčný je také může až později zaznamenat a nahlásit. „Je to údaj v čase a čísla se mohou měnit. Budeme poskytovat aktualizace, jakmile budou dostupné,“ uvedl 30. ledna mluvčí ministerstva obrany Thomas Campbell, když oznamoval 64 zraněných.

Pentagon potřetí zvýšil počty zraněných vojáků po íránském útoku

Amerika

Podle Pentagonu je 76 ze 109 zraněných vojáků již zpátky ve službě, zatímco 26 z nich se léčí v Německu či ve Spojených státech. Zbylých sedm je na cestě z Iráku do Německa, kde bude posouzen jejich stav a případně absolvují léčbu.

Trump vážnost zranění snižoval 

„Bereme to velmi vážně,“ řekl už dříve ministr obrany Mark Esper.

Naopak prezident Donald Trump zdravotní problémy vojáků ze základny Ajn al-Asad snižoval: „Slyšel jsem, že mají bolesti hlavy a pár dalších věcí, ale mohl bych říci a můžu oznámit, že to není moc vážné.“

Ohledně traumatických poranění mozku Trump řekl. „Nepovažuju je za velmi vážná zranění ve srovnání s jinými zraněními, která jsem viděl.“

Íránci při odvetě zranili 11 vojáků USA, přiznala armáda. Trump tvrdil něco jiného

Blízký a Střední východ

Od roku 2000 bylo traumatické poranění mozku diagnostikováno u více než 400 000 vojáků.

Američtí vojáci na základně Ajn al-Asad si po útoku stěžovali, že jim nebyla poskytnuta dostatečná ochrana a museli se spoléhat na staré bunkry postavené ještě za Saddáma Husajna.

Američtí vojáci se ve strachu před íránskými raketami vrhali do Saddámových bunkrů

Blízký a Střední východ

Spojené státy od začátku popíraly, že by se snažily dopady íránského útoku umenšovat. Generál Mark Milley po útoku řekl, že skutečnost, že si nevyžádal žádné oběti, souvisí hlavně s obrannými postupy, které americké síly použily. Zdůraznil také sílu útoku, kdy Írán vypálil 11 velkých raket s hlavicemi o váze půl tuny a tuny.

Generál Alex Gyrnkewich, který má na starosti boj s Islámským státem, ocenil hlavně nižší velitele za správná a rychlá rozhodnutí, která zabránila ztrátám. Američané se sice o útoku dozvěděli, Teherán o něm informoval iráckého prezidenta, ovšem na poslední chvíli.

Raketový útok na základnu Ajn al-Asad v Iráku byl odvetou Teheránu za zabití vysoce postaveného íránského generála Kásima Sulejmáního při americkém útoku na letišti poblíž Bagdádu na začátku letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám