Hlavní obsah

Po útoku na velvyslanectví v Jemenu zatkly úřady 25 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/SANÁ
Aktualizováno

Jemenské úřady zatkly ve čtvrtek 25 lidí podezřelých z kontaktů na teroristickou síť al-Kajdá a z vazeb na středeční útok na důkladně střežené americké velvyslanectví v hlavním městě Saná. Ve čtvrtek to potvrdila televize al-Arabíja. Výbuch dvou vozidel s nastraženými bombami spustil před budovou ambasády sérii explozí a připravil o život 16 lidí včetně šesti útočníků.

Článek

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že bombový útok ve městě San´á nese všechny známky atentátů al-Kajdy. USA však zatím nikoho neobvinily.

K útoku se přihlásila skupina Islámský džihád v Jemenu, které pohrozila podobnými útoky proti ambasádám Velké Británii, v Saudské Arábii a ve Spojených arabských emirátech. Požaduje propuštění svých vězněných členů.

Útok byl koordinovaný, zahájili ho dva sebevražední atentátníci v autech plných výbušnin. Pak následovaly další exploze a střelba. Žádný Američan ale při něm nezahynul a poškozeny byly především okolní budovy.

Úřady občas nechají islamisty jít

Americký list Boston Globe připomněl, že po 11. září 2001, kdy se zlepšila spolupráce jemenských a amerických bezpečnostních expertů, byla al- Kajdá v Jemenu, rodišti otce Usámy bin Ládina, prakticky vyřízena. V roce 2003 CIA se souhlasem Saná zabila z bezpilotního letounu šéfa jemenské al- Kajdá abú Alího Harítího.

„Za to, že se al- Kajdá dokázala znovu postavit na nohy a přeskupit se, vděčí předloňskému útěků 23 vězňů, svých členů. Občas se stane, že úřady nechají jít zatčené islamisty. Protože se jemenští dobrovolníci vrátili z Iráku a udržují úzké vazby na saúdskou al- Kajdá, CIA varovalo už před několika měsíci, že je teď Jemen na řadě,“ všiml si deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám