Hlavní obsah

Plyšové hračky jsou proti islámu, tvrdí saúdskoarabský duchovní

Mít v domě plyšové dětské hračky v podobě zvířat nebo lidí je v rozporu s islámem. V televizním rozhovoru, o němž informoval server The New Arab, to řekl náboženský poradce saúdskoarabského královského dvora, šajch Abdalláh Mánia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dostal otázku, zda může přítomnost vycpaných dětských hraček v domácnosti ovlivnit kvalitu modliteb. „Máme znát pravidlo, jež se týká vycpaných hraček v podobě zvířat nebo jiných živých bytostí. Nejsou dovoleny za žádných okolností. Je to zakázáno,“ řekl šajch.

Islám nedovoluje uctívat jakékoli modly, což mnozí znalci interpretují jako zákaz používat obrazy nebo objekty, které zobrazují živoucí bytosti, píše The New Arab.

Dodává, že korán neodsuzuje umělecká nebo dekorativní díla, avšak neschvaluje nic, co by mohlo být použito jako předmět zbožnění. Podle koránu to člověka odvádí od myšlenky boží jedinečnosti.

Šajch Mánia má v Saúdské Arábii velký vliv v interpretaci práva, která je založena na islámském zákonu a koránu. V minulosti za harám, tedy za zakázané, označil i barevné kontaktní čočky. „Jestliže se oční čočky nosí z kosmetických důvodů, je to nepochybně křivení božího díla,“ prohlásil v jedné diskusi v březnu.

Reklama

Související články

Tatér svým uměním boří v Jordánsku stereotypy

Dříve bylo v Jordánsku tetování považováno za „haram“ — něco zakázaného — říká tatér a umělec z Jordánska Mohammed Barjawi. Teď už se tatérem být nebojí. „Lidé...

Výběr článků

Načítám