Hlavní obsah

Patnáctiletá dívka ze Saúdské Arábie navrhla smajlíky s hidžábem

– Berlín
Novinky, kčt

Saúdka Rajúf Alhumedhiová žijící v Německu navrhla emotikony s islámským oděvem. Poslala je neziskové organizaci The Unicode Consortium, která posuzuje a vytváří mezinárodní normy pro nové znaky – tedy i pro smajlíky. Pokud bude její emotikon schválen, mohl by se na internetu objevit již příští rok, informoval server BBC.

Foto: Scribd.

Návrhy emotikonů s islámským oděvem

Článek

Alhumedhiovou prý napadlo vytvořit nové smajlíky znázorňující muslimské ženy v tradičním oděvu během skupinového chatu s kamarády. Uvědomila si, že jí zde chybí smajlík, který by ji zobrazoval jako muslimskou dívku zahalenou do šátku.

Není to podle ní žádná banalita, emotikony jsou totiž samostatnou formou vyjádření. „Je to nový jazyk,” citoval ji The Washington Post.

Nejprve napsala společnosti Apple, proč nemá emotikony s hidžábem, ale odezvy se nedočkala. Začala na tom proto pracovat sama. Následný návrh emotikonů, který vytvořila americká designérka Aphelandra Messerová, zaslala organizaci Unicode Consortium.

Tato neziskovka jej tak nyní bude nabízet jednotlivým tvůrcům aplikací a softwaru, kteří nové smajlíky budou moci zařadit do svých produktů, například do různých chatovacích programů a textových editorů. Zda to skutečně některý z nich udělá, však zatím není jasné.

„Jsem si jistá, že spousta lidí bude proti tomu. Možná se to lidem zdá nepodstatné, ale je to rozdíl, když se jako muslimka vidíte na klávesnicích po celém světě. V moderní společnosti mají emotikony obrovský vliv, jsou prakticky všude,“ zdůvodnila Alhumedhiová svůj projekt.

Ženy nosí šátky jako symbol cudnosti napříč náboženstvími, včetně odnoží křesťanství a judaismu.
Rajúf Alhumedhiová, saúdská studentka

Její nápad podpořil internetový podnikatel Alexis Ohanian, který pro ni na své sociální síti Reddit uspořádal online diskusi o návrhu emotikonů.

Někteří z účastníků chatu se do projektu chtěli zapojit, ostatní se ptali na samotný význam hidžábu a oponovali, že je pro muslimy nástrojem k utlačování žen.

„Ženy nosí šátky jako symbol cudnosti napříč náboženstvími, včetně odnoží křesťanství a judaismu,” uvedla k tomu Alhumedhiová.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Finální verzi emotikonů by měla návrhová komise organizace Unicode představit v listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

EU: Vyhazov kvůli šátku je v pořádku

Firmy mohou zakázat muslimským zaměstnancům nosit šátky, pokud je to v rámci všeobecného zákazu politických, náboženských a filozofických symbolů na...

Výběr článků

Načítám