Hlavní obsah

Palestinský ministr zemřel po akci izraelských vojáků

Ramalláh
Aktualizováno

Palestinský ministr bez portfeje Zijád abú Ajn byl zasažen izraelskými vojáky, kteří potlačovali demonstraci na západním břehu Jordánu, které se účastnil. Agentura Reuters napsala, že ministr zemřel při převozu do nemocnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští vojáci zabili palestinského ministraVideo: Reuters

 
Článek

Ministr se účastnil protestu ve vesnici Turmus Ajja u Ramalláhu. Izraelské sdělovací prostředky tvrdí, že jeden z vojáků abú Ajna zasáhl puškou do hrudníku a že se ministr skácel. Podle fotografa Reuters ministra odvezla sanitka do nemocnice v Ramalláhu, ale ministr během cesty skonal.

Protest se konal poblíž židovské osady Šilo od nočních hodin, protože osadníci obvinili Palestince z krádeže klisny. Palestinci naopak tvrdili, že osadníci na palestinské motoristy útočí kamením a ničí olivovníky. Vojáci přijeli obě strany zklidnit.

Není vyloučeno, že úder nemusel být jedinou příčinou úmrtí. Ministr, který byl také v komisi proti izraelskému bezpečnostnímu plotu, byl prý nemocen.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás abú Ajnovu smrt označil za "nepřijatelný barbarský čin, o němž nelze mlčet". Vyhlásil třídenní národní smutek a slíbil, že po vyšetření incidentu zaujme patřičná opatření. Zástupce nemocnice v Ramalláhu oznámil, že abú Ajn "zemřel po úderu do trupu hrdinskou smrtí".

Radikální hnutí Hamás ohlásilo, že lituje abú Ajnovy smrti, a vyzvalo Palestince, aby vypověděli jakoukoli spolupráci s Izraelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám