Hlavní obsah

Palestinská vláda chce odříznout Hamás od peněz ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAMALLÁH

Palestinská vláda připravuje zákon o zákazu praní špinavých peněz, kterým chce zastavit tok financí pro radikální Hamas ze zahraničí. Ministr informací Rijád Malki dnes řekl, že s pomocí nové normy bude možné kontrolovat veškerý pohyb peněz z ciziny na palestinská území.

Článek

Nejmenovaný vládní zdroj agentuře AP řekl, že Hamás tak přijde o peníze, které nyní získává s pomocí finanční převodů prostřednictvím loajálních místních podniků a charitativních organizací. Podle tohoto zdroje jde měsíčně o milióny dolarů. Hamás prý nabízí obchodníkům zabývajícím se importem a exportem zboží, že si mohou ponechat pětinu sumy, kterou zprostředkují této organizaci. Pro většinu z oslovených je prý nabídka příliš lákavá na to, aby jí odolali.

Většinu peněz Hamás získává od Íránu a dárců z arabských zemí. Část peněz prochází charitami a rukama obchodníků, část v hotovosti tunely vykopanými pod jižní hranicí pásma Gazy.

Hamás zákon odmítá

Mluvčí Hamásu Samí Zuhrí řekl, že je připravovaný zákon nelegální, protože zákonné normy musí schvalovat jedině parlament. V něm má Hamás od loňských voleb většinu, avšak teď vládne jenom v pásmu Gazy, kde zvítězil v červnových bojích se soupeři z Fatahu. Na západním břehu Jordánu po nich byla jmenována nová vláda, kterou Hamás neuznává. Většina jejích členů jsou technokraté hlásící se k Fatahu.

Zástupce Hamásu v Libanonu Usáma Hamdán dnes obvinil předsedu samosprávy Mahmúda Abbáse, že na západním břehu Jordánu rozpoutal otevřenou válku proti Hamásu. Podle Hamdána Abbás dělá ze západního břehu "území, v němž neplatí zákony a které řídí velitelé bezpečnostních složek". Pode zdrojů Hamásu bylo na západním břehu zatčeno devět členů této organizace včetně jednoho duchovního.

"Připomínáme, že Hamás v minulých letech čelil útokům nepřítele (Izraele) a zaplatil za to stovkami mučedníků a tisíci, kteří jsou nyní vězněni. Lidé nás neopustí," řekl Hamdán.

Západ považuje Hamás za teroristickou organizaci a odmítá financovat instituce, jejichž prostřednictvím by se mohly dostat západní peníze k rukám Hamásu. Evropská unie minulý týden přestala financovat dodávky paliva pro hlavní elektrárnu v pásmu Gazy, protože vzniklo podezření, že Hamás z peněz určených na provoz financuje své stoupence. Dodávka paliva byla obnovena až dnes, kdy EU dostal záruku, že Hamás peníze nezneužije. Kvůli zastavení chodu elektrárny bylo několik dní bez proudu až 700.000 obyvatel pásma Gazy, tedy polovina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám