Hlavní obsah

Palestinci v Libanonu protestovali proti Trumpovi

Aktualizováno

V libanonském Bejrútu v neděli policie rozháněla slzným plynem demonstranty protestující před americkou ambasádou proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Jde již o několikátý protest od Trumpova středečního prohlášení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v Bejrútu rozháněly bezpečnostní složky slzným plynemVideo: Reuters

 
Článek

Někteří z účastníků shromáždění nesli palestinské vlajky, rozdělávali ohně a házeli na policisty kamení. Policie zabarikádovala ulici vedoucí k velvyslanectví, jež je na severu Bejrútu.

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele ve středu a zároveň oznámil, že vydal pokyn připravit přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. V pátek se proti tomu konaly masové protesty v muslimském světě.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Policisté demonstranty rozháněli slzným plynem

Nedělní protest se uskutečnil několik set metrů od ambasády a pálily se při něm izraelské a americké vlajky i figurína Trumpa. Ze zapálených odpadků se do vzduchu zvedl hustý dým.

Libanonský Hizballáh na pondělí svolal další velkou demonstraci proti Trumpovi na jih Bejrútu.

České ministerstvo zahraničí v neděli vydalo upozornění na možné demonstrace v Libanonu. Na té pondělní se očekává velká účast. Černínský palác doporučuje občanům omezit cesty na nutné případy a v případě pobytu se vyhýbat lokálním protestům a důsledně dodržovat bezpečnostní pokyny libanonské armády, policie a místních úřadů.

V Libanonu žije na 450 000 potomků Palestinců, kteří odešli ze svých domovů po vzniku Izraele. Tvoří téměř desetinu obyvatel Libanonu.

Foto: Ali Hashisho, Reuters

Došlo i na tradiční pálení amerických vlajek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který odjel jednat do Evropy, řekl před odletem, že je připraven bránit Trumpovo rozhodnutí. „Předložím izraelskou pravdu beze strachu a s vysoko zdviženou hlavou,” řekl Netanjahu, jehož v neděli čeká setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a v pondělí s ministry zahraničí Evropské unie.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Demonstranti před americkou ambasádou v Bejrútu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám