Hlavní obsah

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Otevřel brány pekla, hlásá Hamás

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město židovského státu. USA se tak staly první zemí světa, která tento krok učinila. Otázka Jeruzaléma je přitom jedním z hlavních sporů izraelsko-palestinského konfliktu. Zatímco Izrael Trumpův krok vítá, zástupce hnutí Hamás označil Trumpův krok za „otevření bran pekla”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Palestinci pálí vlajky USA i fotky TrumpaVideo: Reuters

 
Článek

„Oddalování uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele nevedlo k dosažení míru a nastal čas, aby to (rozhodnutí) Spojené státy udělaly,“ prohlásil ve středu večer Trump a dodal, že se jedná o nový začátek mírového vyjednávání v izraelsko-palestinském konfliktu.

Šéf Bílého domu dále ujistil, že řešením izraelsko-palestinského konfliktu podle něj mohou být dva státy a Jeruzalém zůstane posvátným městem křesťanství, judaismu i islámu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump při podpisu příslušných pokynů. V pozadí je ministr zahraničí USA Rex Tillerson.

Trump rovněž informoval, že podepíše další půlroční odklad platnosti zákona o přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Oznámil také, že v příštích dnech na Blízký východ odcestuje americký viceprezident Mike Pence.

Výzva k bojkotu USA

Palestinci v pásmu Gazy vyšli do ulic, pálí americké vlajky a fotografie Trumpa i Netanjahua, plivou na ně a skandováním dávají najevo své rozhořčení, hlásí BBC. Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás Trumpovo prohlášení označil za stažení se USA z mírového procesu. Jeruzalém je podle něj hlavním městem Palestiny.

Palestinské hnutí Hamás hovoří o aktu agrese. „Toto rozhodnutí otevřelo brány pekla pro americké zájmy v regionu,” komentoval Trumpovo prohlášení o Jeruzalému Ismáíl Radvan z hnutí Hamás. Trumpa nařkl, že nerespektuje zájmy Palestinců. Ti už prý budou vědět, „jak správně reagovat”.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinci v reakci na Trumpovo oznámení o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele vyšli do ulic.

Novinářům také řekl, že vyzývá arabské a islámské státy, aby „přerušily ekonomické a politické styky s americkým ambasádami a aby vyhostily americké velvyslance”.

Rozhodnutí odsoudilo také Rusko, Čína, Británie, Turecko, Írán a Jordánsko a nejrůznější církevní představitelé včetně papeže. Generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že takové jednostranné rozhodnutí ohrozí mírový proces v Izraeli. Zopakoval, že konflikt nemá jiné řešení, než vytvoření dvou států.

Anexe z roku 1967

Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, celé město pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Mezinárodní společenství tento krok nikdy neuznalo a Palestinci východní část města považují za budoucí hlavní město svého státu.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Chrámová hora

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil Trumpovo uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele za historické. Vyzval další země, aby přesunuly ambasády do Jeruzaléma. To se ale nejeví jako příliš pravděpodobné. Podporu Palestincům v otázce rozdělení Jeruzaléma totiž vyjádřilo mezinárodní společenství i tentokrát.

Francouzský prezident Emanuel Macron Trumpa od úmyslu uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele odrazoval a šéfdiplomatka EU Frederica Mogheriniová v telefonátu ujistila palestinského vůdce Abbáse o podpoře Bruselu.

Česko počítá s tím, že uzná Jeruzalém jako hlavní město Izraele i Palestiny v případě uzavření dohody o vzniku dvou států. Česká republika společně s ostatními členskými státy EU na základě závěrů Rady pro zahraniční věci EU považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město obou států, tj. Státu Izraele a budoucího Státu Palestina.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Slovensko vyslovilo nad rozhodnutím prezidenta USA politování. „Obáváme se, že toto rozhodnutí bude mít negativní dopad na perspektivu mírového procesu a na cíl dosáhnout dvoustátní řešení jako jediné trvale udržitelné řešení, které splňuje požadavky obou stran - Izraele na bezpečnost a Palestince na státnost a svrchovanost,“ řekl agentuře TASR mluvčí slovenské diplomacie Peter Susko.

Reklama

Výběr článků

Načítám