Hlavní obsah

Ozbrojenci z An-Nusra se stahují z pozic na severu Sýrie

– Damašek

Ozbrojenci z fronty An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, oznámili, že se stahují ze svých pozic v bojích s Islámským státem (IS) u syrsko-turecké hranice. Území na severu Sýrie prý přenechali jiným rebelům, uvedly zahraniční agentury. Ankara má v této oblasti v plánu zřídit nárazníkovou zónu proti islamistům.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovník fronty An-Nusra v Sýrii

Článek

Radikálové z An-Nusry ve svém prohlášení kritizovali turecko-americký plán na vytlačení bojovníků IS z oblasti syrsko-turecké hranice. Fronta An-Nusra, která je nepřítelem Islámského státu, zároveň dodala, že je proti jejímu náboženství, aby se připojila ke spojencům vedeným USA, nebo aby od nich přijala nějakou pomoc. V jiných oblastech, například v provincii Hamá, si nicméně radikálové budou své bojové pozice i nadále držet.

Spojené státy a Turecko v červenci oznámily svůj záměr vypudit radikály z IS ze severu Sýrie. Snaží se proto poskytovat leteckou podporu syrským povstalcům, kteří v oblasti proti islamistům bojují.

Ozbrojenci z An-Nusra před pár dny zadrželi několik mužů z umírněné syrské opozice, kteří patří do první skupiny vycvičené Američany pro boj s islamisty. Povstalce varovali, že by měli okamžitě program opustit.

Radikálové z organizace Islámský stát drží asi polovinu území Sýrie, ale většinou jde o poušť. Umírněná opozice kontroluje jižní Sýrii, Kurdové oblasti u turecké hranice, radikálové napojení na Al-Káidu, hlavně fronta An-Nusra, pak zbytek území na severu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám