Hlavní obsah

OSN žádá po Sýrii, ať umožní volný přístup humanitární pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně schválila rezoluci požadující, aby Sýrie umožnila volný přístup humanitární pomoci do všech míst konfliktu. Pro dokument nakonec hlasovalo i Rusko, které navržený text původně odmítalo.

Foto: Handrejch Jan, Právo

Areál budov OSN v New Yorku

Článek

Sobotní hlasování v radě bylo podle tiskových agentur očekáváno s velkým napětím, neboť Rusové a Číňani, stálí členové RB OSN s právem veta, už předtím zablokovali tři rezoluce o Sýrii a Moskva hrozila svým nesouhlasem i tentokrát.

Nakonec však podpořila text navržený Jordánskem, Lucemburskem a Austrálií, který měl podporu USA, Francie a Velké Británie - zbývajících třech stálých členů rady.

Rezoluce požaduje po všech stranách konfliktu, aby chránily civilisty a umožnily práci humanitárním organizacím. Odsuzuje také plošné bombardování. Dokument sice neobsahuje žádné sankce, při neplnění požadavků rezoluce však hrozí "dalšími kroky".

Podle agentury AP je její schválení především silným signálem vládě prezidenta Bašára Asada, aby umožnila pomoc civilistům sužovaným tři roky trvajícím konfliktem v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám