Hlavní obsah

OSN volá po největší pomoci v historii, chce pět miliard dolarů pro Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Organizace spojených národů v pátek vyzvala mezinárodní společenství ke shromáždění částky pěti miliard dolarů (víc než 98 miliard korun) na humanitární pomoc v Sýrii, sužované občanskou válku. Jedná se o nejvyšší částku, o jakou kdy OSN na pomoc krizové oblasti usilovala, oznámila BBC.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Povstalecký bojovník s civilisty v syrském Halabu

Článek

Organizace odhaduje, že pomoc uvedené hodnoty bude do konce roku potřebovat přes deset miliónů Syřanů, tedy polovina populace země. Urgentně potřebují pomoc čtyři milióny syrských dětí.

Zástupci OSN podle britské stanice přiznávají, že potřebnou částku se možná nepodaří shromáždit. BBC poznamenala, že vlády s potížemi přispívaly do fondu pomoci Sýrii po prvních šest měsíců letošního roku. Jeho výše byla „jen“ 1,5 miliardy dolarů (29,5 miliardy korun).

Válka v Sýrii trvá déle než dva roky. Vyžádala si až 120 tisíc mrtvých, tvrdí opoziční zdroje. Konflikt, do něhož se zapletli i radikální islamisté z okolních zemí, se přelévá také do sousedních států Libanon a Irák. Střety se množí také na syrsko-izraelské hranici na Golanských výšinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám