Hlavní obsah

Opatříme si zbraně, jaké budeme chtít, pohrozil Írán světu

– Teherán

Íránský prezident Hasan Rúhání ve středu při projevu na dni armády pohrozil, že sice země neplánuje žádnou agresi proti svým sousedům, ale Teherán si opatří pro svou obranu jakékoli zbraně, které bude potřebovat.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání mluví na vojenské přehlídce.

Článek

„Říkáme světu, že budeme vyrábět nebo si opatřovat jakékoli zbraně, které budeme potřebovat, a nebudeme čekat na vaše svolení nebo dohodu,“ řekl Rúhání v projevu během vojenské přehlídky v Teheránu. Na přehlídce byly představeny nejmodernější íránské zbraně včetně pasivního radaru a raket. Nad centrem Teheránu přelétala letadla.

„Současně vzkazujeme sousedním státům, že tyto zbraně nejsou zaměřené proti nim. Chceme přátelské a bratrské vztahy s našimi sousedy a říkáme jim, že naše zbraně, naše vybavení, naše rakety, naše letadla, naše tanky nejsou proti nim, ale slouží k odstrašení,“ dodal Rúhání.

Vysvětlil, proč míní Teherán postupovat tímto způsobem: „Nežijeme v normálním regionu a jsme obklopeni agresivními okupačními silami, které si kolem nás vybudovaly základny. Zasahují v regionu a napadají jiné země v rozporu se zásadami mezinárodního práva Charty OSN bez souhlasu Spojených národů a bez souhlasu OSN.”

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Na vojenské přehlídce v Teheránu nechyběly rakety

Rúhání žádnou zemi nejmenoval, uvedl list The Times of Izrael, ale Spojené státy, Británie a Francie v noci na sobotu podnikly nálety na Sýrii, které mířily na objekty sloužící podle nich ke zpracovávání a dalšímu skladování chemických zbraní. Írán a Rusko jsou spojenci syrské vlády.

Minulý týden také zaútočil Izrael na letiště T-4 v Sýrii, kde vypálené rakety zabily 14 lidí včetně sedmi íránských vojáků a poradců.

Wahábistická Saúdská Arábie obviňuje šíitský Írán, který podporuje jak Asada, tak libanonský Hizballáh, že usiluje o rozšíření svého vlivu na Blízkém východě přes své spojence v Sýrii, Iráku a Libanonu. Írán se hájí, že v těchto zemích působí jeho poradci a vojáci se souhlasem jejich vlád s cílem bojovat s džihádisty a zabránit jejich rozpadu.

Británie, Francie a Německo navrhly, aby EU uvalila nové sankce proti Íránu kvůli jeho balistickému programu a roli v Sýrii. Cílem evropských zemí je podle Reuters také přesvědčit amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zachoval jadernou dohodu s Íránem z roku 2015.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Přehlídka v Teheránu

Trump dal evropským signatářům dohody ultimátum: buď podle slov amerického prezidenta „příšerné nedostatky dohody” odstraní, nebo USA neobnoví úlevu sankcí vůči Íránu a de facto tak dohodu přestanou plnit. O dalším prodloužení režimu mírnějších sankcí bude Trumpova administrativa jednat v půlce května.

Írán za Trumpova předchůdce Baracka Obamy v roce 2015 podepsal se šesti světovými mocnostmi dohodu, v níž se zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, které s tímto programem byly spojeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám