Hlavní obsah

Odboj proti Američanům oslavili iráčtí básníci v soutěži

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Odpůrci amerických vojáků bojovali proti přítomnosti jejich armády v Iráku nastražováním výbušnin nebo masovými demonstracemi. Nyní nově přibrali další zbraň: verš. Vůbec první básnickou soutěž na téma iráckého odboje vyhlásil vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr, informoval ve čtvrtek deník The International Herald Tribune.

Článek

„Všichni v Sadrově hnutí umí vzít zbraň a bojovat proti Američanům, ale ne všichni Iráčané jsou dobří v kulturním odporu,“ komentoval důvody vypsání soutěže Rasim Marvání, který příspěvky posuzoval.

Ten, kdo zabije vojáky, je ochraňován Alláhem
úryvek z básně poslané do soutěže

Zúčastnit se ovšem mohli i lidé z jiných zemí. Podmínkou bylo, že musí psát arabsky, nesmí urážet irácké politiky, etnické skupiny či náboženská hnutí, a jejich básně musí mít nejméně dvacet veršů. Především však poezie musela „vykreslit impozantní a krásný obraz odbojového hnutí“.

Své příspěvky zaslalo 250 lidí z Iráku, ale i Sýrie, Tuniska, Saúdské Arábie a dokonce Evropy. Nakonec jich bylo 160 diskvalifikováno, protože si neodpustili slovní útoky proti vládě.

Elektronický korán pro účastníky

Některé básně byly přímé, jiné metaforické. Často se v nich objevují ohnivé výjevy, povstalci jsou přirovnáváni ke lvům, Američané k bídákům a Irák je vyobrazován jako zpustlý ráj.

„Čteme v knize hnutí odporu - příběhy cti a slávy - kvůli jejich odvaze a činům - proti zlým vetřelcům – žoldákům a americkým vránám,“ píše se v jedné básni, která pokračuje: „Americký voják – osušil svou slzu nadžáfským pískem – trny mu vystoupily z tváří – a on křičel hrůzou. Ten, kdo zabije vojáky, – je ochraňován Alláhem“.

Vítězové budou vyhlášeni v průběhu měsíce a ještě nebylo rozhodnuto, jaká je čeká odměna. Každý účastník nicméně dostane diplom a bude mu zaslána kopie koránu v elektronické podobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám