Hlavní obsah

Obamův tajný výnos umožňuje CIA, aby pomáhala syrským rebelům

– Damašek/Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama před časem podepsal tajný výnos, kterým povolil, aby tajná služba CIA a další instituce mohly pomáhat syrským povstalcům usilujícím o svržení prezidenta Bašára Asada. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje.

Foto: Reuters

Zničený autobus v Halabu

Článek

Kdy Obama výnos podepsal, není jasné. Podle CNN zřejmě před několika měsíci. Tajný příkaz má být reakcí na některá zjištění tajných služeb. Obamova administrativa uvedla, že chce více podporovat opozici poté, co selhala jednání Rady bezpečnosti OSN, kde Rusko a  Čína zablokovaly sankce proti Sýrii.

Naznačuje ale, že podpora Washingtonu pro povstalce narůstá. Spojené státy na rozdíl od některých svých spojenců prozatím nedodávají syrským povstalcům zbraně.

Letadla na Halabem

V Halabu (Aleppu) na severu Sýrie podle BBC dále eskalují boje. Z města uteklo za několik týdnů už 200 000 lidí, uvedla OSN. Armáda se snaží z města vyhnat vzbouřence ze Svobodné syrské armády. Ti stále kontrolují značnou část města, i když zřejmě utrpěli značné ztráty. Podle místních koordinačních výborů ve městě ve středu zahynulo 170 lidí.

O situaci informovala BBC členka jednoho z výborů: "V posledních 72 hodinách jsme viděli jasný nárůst násilí. Naši pozorovatelé informují o tvrdých přestřelkách i o použití vrtulníků, tanků, těžkých kulometů a dělostřelectva. Včera jsme poprvé viděli střílet bojové letadlo."

Podle reportéra BBC Johna Muira je možné, že povstalci mají i ruční protiletadlové střely, což by ztěžovalo použití vrtulníků.

Napadli také vojenské letiště v Halabu. Použili k tomu ukořistěný tank.

Další boje probíhají i u Damašku, kde vojáci zabili 70 lidí. Prohledávají tam dům po domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám