Hlavní obsah

Obamovu limuzínu v Izraeli museli odtáhnout. Naftu jsme netankovali, tvrdí strážci

– Jeruzalém
Novinky, rei, maž

Napilno měla ochranka amerického prezidenta Baracka Obamy před jeho středečním příletem na letiště v izraelském Tel Avivu. Už tak bezprecedentní bezpečnostní manévry zkomplikovala porucha prezidentovy limuzíny. Auto nešlo nastartovat a muselo být odtaženo. Nejmenovaný izraelský zdroj prozradil médiím, že obsluhující agenti nalili do nádrže špatné palivo. Mluvčí ochranky to popřel.

Foto: Profimedia.cz

Limuzína Baracka Obamy v Izraeli

Článek

„V autě bylo správné palivo,“ řekl stanici CNN mluvčí Ed Donovan.

Anonymní zdroj tvrdí, že Američané omylem do auta nalili benzín místo nafty. Podle Donovana ale auto přezdívané Zvíře nenastartovalo kvůli mechanické poruše. Limuzína je sice postavená na podvozku dieselového Chevroletu Kodiak, ale podle Donovana na diesel nejezdí, nýbrž na bezolovnatý benzín, takže palivo bylo správné.

Osmitunová limuzína se skly a dveřmi s 13centimetrovým pancířem, které odolají nejen střelám, ale i výbuchu, a chrání prezidenta i v případě útoku plynem, musela být odtažena ještě před Obamovým příletem na Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu. Když Obamu na letištní ploše vítali izraelský prezident Šimon Peres s premiérem Benjaminem Netanjahuem, čekal na hlavu USA už náhradní vůz.

„Pro případ s sebou vždy vozíme náhradní vůz i technika,“ upozornil Donovan. Příčina poruchy prvního vozu se podle něj nadále zjišťuje.

Co dělat, když v ČR natankujete do naftového auta benzín?
Může se to stát – pospícháte a u čerpací stanice sáhnete po špatné pistoli a natankujete do nádrže nesprávné palivo. V praxi je v podstatě nemožné natankovat do nádrže benzínového motoru naftu (průměr černé pistole je výrazně větší než hrdlo nádrže), ale naopak to jde.
Poté, co si uvědomíte svůj omyl, nesmíte startovat motor. Po ujetí několika kilometrů by se zničil a následná oprava by mohla vyjít až na statisíce korun. Existuje zde i riziko vzniku požáru.
Pokud jste u vznětového motoru natankovali pouze malé množství benzínu (cca 1 – 5 litrů v závislosti na objemu palivové nádrže), je možné situaci zachránit dotankováním plné nádrže správným palivem. Nafta a benzín se smíchají v poměru, který motoru neuškodí, a je tedy možné normálně odjet.
Pokud je množství natankovaného paliva větší, automobil se nesmí v žádném případě startovat a je nutné zavolat odtahovou službu, která vůz na vleku odveze do autorizovaného servisu. Zde vozidlu vyčistí palivovou nádrž. Cena včetně odtahu přijde na zhruba tři až šest tisíc korun.

Obamovy vozy

- Vyrobila je firma General Motors.

- Jsou výsledkem konstrukční integrace segmentů sportovního sedanu CTS a luxusního terénního vozu Escalade.

- Přepravují je obří nákladní letouny C-5 Galaxy.

Technické parametry:

- délka 548,6 cm

- výška: 177,8 cm

- motor: 6,6 litru, V8-Turl

- max. rychlost: 96,5 km/h

- zrychlení: z 0 na 96,5 km/h za 15 sekund

Zdroj: PRÁVO/ČTK

Reklama

Související články

Prezident Obama je poprvé v Izraeli

Na svoji první návštěvu Izraele a k jednáním s prezidentem Šimonem Peresem a premiérem Benjaminem Netanjahuem přiletěl prezident Spojených států Barack Obama....

Výběr článků

Načítám