Hlavní obsah

Obama prosí Írán, aby vrátil zabavený špionážní letoun

Washington

Americký prezident Barack Obama v pondělí veřejně přiznal, že se Írán zmocnil amerického bezpilotního stroje. Teherán požádal, aby moderní špionážní letoun RQ-170 Sentinel vrátil.

Článek

„Požádali jsme o jeho navrácení. Uvidíme, jak Íránci odpoví,“ prohlásil Obama. Odmítl ale vysvětlovat, co letoun nad Íránem dělal. „Nebudu komentovat utajované záležitosti,“ prohlásil.

Írán požadavek odmítl, což nepřekvapí vzhledem k tomu, že vztahy obou zemí jsou od začátku islámské revoluce na konci sedmdesátých let mimořádně napjaté, k čemuž v novém miléniu přispívá i íránský jaderný program. Teherán naopak využil situace a v pondělí oznámil, že bude vyrábět vlastní bezpilotní letouny.

Írán oznámil předminulou neděli, že se zmocnil RQ-170. Ztrátu stroje potvrdily nejprve NATO a pak neoficiálně americká Ústřední zpravodajská služba CIA. Íránská televize zveřejnila záběry letounu ve velmi dobrém stavu. Naznačují, že se Íráncům skutečně podařilo nabourat se do řízení a přeprogramovat dráhu letu.

Bestie z Kandaháru RQ-170
Lockheed RQ -170 Sentinel je jedním z nejmodernějších bezpilotních letadel ve výzbroji amerického letectva USAF. Má tvar samokřídla, podobá se mírně bombardéru B2 Spirit a má také vlastnosti stealth, takže se dá obtížně odhalit radary. Zatím bylo zveřejněno jen málo záběrů tohoto stroje o rozpětí 27, 5 metru poháněný proudovým motorem General Electric TF 34 o tahu 40 kN. Je ale zachycen na základně v afghánském Kandaháru, kde působí od roku 2007. Proto se mu přezdívá Bestie z Kandaháru.
Právě tento typ byl použit při průzkumu komplexu v pákistánském Abbottabádu, kde se ukrýval bin Ládin. Monitoroval také zásah komanda proti zakladateli al-Káidy. Letos byl údajně použit i k průzkumu íránských jaderných zařízení. Byl také spatřen v Jižní Koreji.

Stroj letěl nad íránským městem Kašmar, které je vzdálené asi 225 kilometrů od afghánsko-íránské hranice. To podporuje spekulace, že Sentinel byl na průzkumném letu nad Íránem, a nikoli, že se vymkl kontrole a nad Írán zabloudil. V Afghánistánu nejsou tak dokonalé stroje o výškové hladině 15 000 metrů, které nezjistí radary, potřeba.

USA naznačily, že RQ-170 má takové možnosti, že může získávat informace z Íránu při pouhém letu podél hranic, což ale může být pouhá výmluva. Američané nechtějí přiznat, že podnikají špionážní lety nad Íránem.

Historická ztráta

V každém případě je ztráta RQ-170 velkou ranou pro americké tajné vojenské programy srovnatelná se sestřelením neviditelného stroje F-117 Nighthawk nad Srbskem v roce 1999. Íránu se dostala do rukou nejmodernější americká technologie, zejména elektronika, ale také materiály a barvy, které mají zmenšovat radarový odraz Sentinelu.

Více se také nyní ví o tvaru, který má vhodně rozptylovat paprsky radaru, i o izolaci motoru, aby nezanechával tepelnou stopu. Podle expertů také ponese senzory umožňující zjistit i velmi slabou radioaktivitu a chemikálie použité při výrobě jaderných zbraní. Ponese také datalinkové zařízení pro utajenou komunikaci.

Jeho ztráta také ukazuje, že íránská technika je mnohem vyspělejší, než se předpokládá, a představuje podobné nepříjemné rozčarování jako sestřel špionážního U2 pilotovaného Francisem Powersem nad Sovětským svazem v roce 1960.

Reklama

Výběr článků

Načítám