Hlavní obsah

Novinář byl zavražděn, přiznali Saúdové. V jeho oblečení se procházel tajemný dvojník

– Istanbul/Washington

Saúdská Arábie otočila. Přiznala, že byl novinář a disident Džamál Chášakdží zabit a zemřel na konzulátu v tureckém Istanbulu. Označila to za chybu. Vysvětlení, proč jeden z členů patnáctičlenné delegace z Rijádu po jeho vraždě vyšel před bezpečnostní kamery saúdského konzulátu v Chášakdžího oblečení, ale Saúdové neposkytli. Záběry zveřejnila stanice CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novinář Chášakdží a jeho snoubenka odcházejí ze svého apartmánu na saúdskou ambasádu v IstanbuluVideo: ANEWS , Reuters

 
Článek

Videozáznam podle americké stanice pochází od tureckých bezpečnostních složek. Zachycuje, jak jeden z členů delegace, kterou Saúdové do Istanbulu poslali po Chášakdžího smrti, vychází zadním vchodem konzulátu s falešným vousem a v žurnalistově oblečení a brýlích.

Podle informací stanice CNN je muž v oděvu zavražděného novináře nejspíš členem delegace saúdských operativců, kteří byli na místo vysláni, aby zametli stopy.

Saúdský král Salmán v telefonickém rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem přitom ještě 15. října tvrdil, že o Chášukdžím nic neví. Až v pátek Rijád přiznal, že muž je po smrti s tím, že byl údajně zabit v zápase. [celá zpráva]

Turecko má informace o vstupu patnáctičlenné skupiny Saúdských Arabů na konzulát, kteří pak postupně z Turecka odcestovali. Na Rijád začali naléhat jeho spojenci, aby věc vyjasnil.

Zavraždit ho byl omyl

Saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr je zatím nejvyšší představitel království, který o kauze poskytl určité detaily a který použil výraz „vražda”.

„Jsme odhodláni zjistit fakta a potrestat ty, kdo za tuto vraždu nesou odpovědnost. Ti lidé, kteří to udělali, to učinili mimo své pravomoci. Byl to zjevně ohromný omyl, znásobený pokusem o jeho utajení," řekl ministr, jenž zároveň popřel možnost podílu korunního prince Muhammada bin Salmána na případu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové snímky ukazují novináře Chášakdžího, jak přichází na saúdskou ambasádu v IstanbuluVideo: Reuters

Názorový vývoj na věc lze zaznamenat i u amerického prezidenta Trumpa. Původně řekl, že USA potrestají Rijád, pokud se turecké podezření na vraždu ukáže být pravdivé. Zároveň dal ovšem jasně najevo, že tento trest se nebude týkat dodávek amerických zbraní do Saúdské Arábie.

Reklama

Výběr článků

Načítám