Hlavní obsah

Nálet na íránské jednotky v Sýrii má na dvacet obětí, Izrael mlčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránské jednotky v Sýrii se staly v noci na pondělí terčem dalšího náletu, tentokrát byl zasažen jejich tábor u Búkamalu nedaleko hranic s Irákem. Útok si podle různých opozičních zdrojů vyžádal 18 až 21 mrtvých. Předpokládá se, že nálet podnikl Izrael, který akci nijak nekomentoval. Uvedl jen, že několik hodin poté bylo vypáleno od Damašku několik raket směrem k Izraeli.

Foto: Essam Al-Sudani, Reuters

Oblast syrsko-irácké hranice, kde se irácké šíitské milice zapojily do operací proti zbytkům IS.

Článek

Podle Umara abú Lajly, evropského zástupce skupiny DeirEzzor24, byly slyšet silné exploze po celém městě a mezi členy íránské milice „vypukly chaos a panika“. Člen irácké šíitské milice Lidová mobilizace, která podporuje Írán, uvedl pro BBC, že na velitelství při irácko-syrské hranici zaútočil dron. Dodal, že z nedalekého iráckého města Al-Káimu byla vyslána vozidla, protože počet obětí byl značný.

Aktivistická skupina Zvuk a obraz citovala zástupce zdravotnických zdrojů, podle nichž bylo zabito 21 lidí a zraněno dalších 36.

Búkamal byl jednou z posledních oblastí, kde působil Islámský stát, a i po jeho vyvrácení se u syrsko-izraelské hranice pohybovaly zbytky jeho jednotek.

Izrael mlčí

Představitel milic, které v syrském konfliktu stojí na straně vlády prezidenta Bašára Asada, z bombardování syrského města Búkamál obvinil izraelskou armádu. Izrael však incident nekomentoval.

V případě podobných akcích se židovský stát nevyjadřuje, ale minulý měsíc izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Írán nemá nikde imunitu a že izraelská armáda „proti němu podniká kroky”.

Izrael uvedl pouze to, že o několik hodin později bylo z okolí Damašku vypáleno jeho směrem několik raket, ale žádná nedopadla na jeho území.

Sestřelený dron

Libanonské radikální šíitské hnutí Hizballáh v pondělí informovalo, že sestřelilo poblíž libanonsko-izraelské hranice izraelský bezpilotní letoun. Izraelská armáda uvedla bez dalších podrobností, že při běžné misi na severu Izraele spadl izraelský dron. Zařízení podle Izraele bylo „jednoduché”, a pokud by se dostalo do nepovolaných rukou, nehrozil by únik tajných informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám