Hlavní obsah

Nálet na Halab si vyžádal 18 mrtvých, v Sýrii mohlo zemřít už 50 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Při leteckém útoku na severu syrské provincie Halab zahynulo v pondělí 18 lidí. Mezi mrtvými je šest žen a dvě děti. Informovala o tom exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Podle Lékařů bez hranic v Sýrii zemřelo za dobu trvání bojů na 50 000 lidí.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Povstalci v Sýrii.

Článek

Francouzský lékař a spoluzakladatel organizace Lékaři bez hranic Jacques Béres agentuře AFP z Halabu řekl, že počet obětí konfliktu i v číslech udávaných opozicí je silně podhodnocen. "Je tam nejméně 50 000 mrtvých a pak ještě všichni ti pohřešovaní. To je hanba. Je to neuvěřitelný masakr, i když už se z toho stala občanská válka, stejně je ten konflikt velmi asymetrický. Lehké zbraně proti tankům a leteckému bombardování."

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) uvádí, že od loňského března zahynulo 26 000 lidí, OSN pak udává číslo ještě nižší. Podle Bérese oba údaje skutečnost silně podhodnocují.

Podle jiné opoziční organizace monitorující lidská práva v Sýrii SOHA si násilí jen v srpnu vyžádalo 4937 mrtvých. Podle Dětského fondu OSN UNICEF bylo za poslední týden v Sýrii zabito 1600 lidí včetně dětí.

Odhaduje se, že asi milión lidí musel opustit své domovy.

Mrtví civilisté v Halabu

Při pondělním náletu letadlo bombardovalo dům, v němž se ukryli civilisté. Provincie Halab leží na severu Sýrie a její stejnojmenné středisko je dějištěm těžkých bojů už šest týdnů.

Cílem náletu bylo město Al-Báb, ležící asi 30 kilometrů severně od města Halab. Al-Báb slouží opozičním bojovníkům jako základna. Letectvo tam útočilo i v pátek a zabilo 12 lidí.

Atentát v Damašku 

V damašské čtvrti Džaramána, obývané drúzy a křesťany, explodoval automobil s výbušninami. Podle OSDH z místa exploze zraněné odvážejí sanitky. Syrská agentura SANA oznámila, že mezi raněnými jsou děti i ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám