Hlavní obsah

Nad Irákem létají americké bojové letouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americké bojové letouny F-18 provádějí průzkumné lety nad Irákem. Stroje vzlétají z letadlové lodi George H. W. Bush v Perském zálivu. Televizi Fox News to řekly zdroje z Pentagonu. Irák požádal o leteckou podporu kvůli postupu islamistů ve středu. Prezident USA by mohl dát svolení k náletům, aniž by musel žádat Kongres o svolení.

Foto: Profimedia.cz

Letoun F-18 startuje z americké letadlové lodi.

Článek

Obamova administrativa dala už dříve svolení k průzkumným letům pilotovaných i bezpilotních strojů, letouny F-18 jsou však bojové, nikoliv průzkumné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejsou tam ani tak proto, aby něco sledovaly, jako spíše proto, aby byly viděny,“ řekl nejmenovaný armádní představitel stanici.

Foto: U.S. Navy/Lt. Juan David Guerra/Handout via Reuters, Reuters

Americká letadlová loď USS George H.W. Bush

Irácká vláda ve středu oficiálně požádala o leteckou podporu proti postupujícím sunnitským radikálům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, s nimiž se spojili i bývalí armádní velitelé a příslušníci strany Baas exprezidenta Saddáma Husajna. Prezident Barack Obama stále zvažuje různé možnosti pomoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačky F-18 startují z letadlové lodi USS Enterprise na ilustračních záběrech

Obama dal minulý pátek na srozuměnou, že nechce, aby se americké bojové jednotky do Iráku vracely. Vinu za nastalou situaci dal šíitskému premiérovi Núrímu Málikímu, který nebral sunnity ve vládě jako partnery.

Svolení nepotřebuje

Obama ve středu v Bílém domě přijal předáky Kongresu, aby s nimi záležitost probral. Podle účastníků setkání jim ale spíše jen vyložil svůj pohled na nynější situaci v Iráku a konkrétní varianty svých možných kroků nespecifikoval. Prezidentův mluvčí Jay Carney ale předtím řekl, že Obama „nevyloučil nic vyjma vyslání bojových jednotek“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové z ISIL se předváděli v Bajdží v zabavených autech se zabavenými zbraněmiVideo: Reuters

Jeden nejmenovaný představitel řekl Fox News, že by prezident mohl vyslat zhruba stovku příslušníků speciálních sil.

Prezident, předáci Kongresu se v každém případě shodují v jednom: Obama by k případným útokům v Iráku nepotřeboval žádat o svolení Kongresu, takže údery by mohly začít prakticky hned za předpokladu, že letectvo bude mít dostatek informací o situaci na bojišti v severní polovině Iráku.

Související témata

Foto: Reuters

Americké stroje F/A-18E Super Hornet startují z americké letadlové lodě USS Enterprise.

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Podle Fox News na tom Ústřední zpravodajská služba (CIA) a další agentury horečně pracují. V platnosti totiž podle výše zmíněných zůstává svolení Kongresu prezidentovi k útoku na Irák z doby před invazí v březnu 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám