Hlavní obsah

Mluvčí Kremlu: Obvinění z útoku na syrské nemocnice kategoricky odmítáme

– Damašek/Moskva • Aktualizováno

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov „kategoricky odmítl” nařčení, že za pondělním útokem na nemocnice a školu v Sýrii stálo ruské letectvo. Zemřelo přes pět desítek lidí, desítky dalších byly zraněny. Moskvu z útoku na jednu z nemocnic podezírá organizace Lékaři bez hranic. S přímým obviněním pak přišlo Turecko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na syrské nemocnice zemřelo 50 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Raketové útoky na tři nemocnice a školu v provinciích Halab (Aleppo) a Idlib připravily v pondělí o život padesát lidí. Podle OSN nešlo o tragický omyl. Ten, kdo rakety odpálil, s největší pravděpodobností útočil cíleně a mohl se tak dopustit válečných zločinů. [celá zpráva]

Jednu z nemocnic poblíž města Maara an-Numán provozovala organizace Lékaři bez hranic (MSF). Z náletu podezírá ruské nebo syrské letectvo.

Na Rusy v souvislosti s útokem na školu a nemocnici ve městě Azáz ukázalo prstem také Turecko. Dokonce podle ruského zpravodajského serveru RT zmínilo použití rakety odpálené z Kaspického moře.

„Kategoricky odmítáme taková prohlášení, navíc, tak jako vždy, ti, kdo je dělají, nejsou schopní dokázat svá nepodložená obvinění,” uvedl Peskov.

Ostrá turecká kritika i útoky

Turecké ministerstvo zahraničí Moskvu obvinilo ze „zjevného válečného zločinu” a varovalo, že bude čelit vážným následkům, pokud takové útoky neustanou.

„Pokud se Rusko bude dál chovat jako teroristická organizace a (jeho činy) budou nutit prchat civilisty, sáhneme k rázné odpovědi,” prohlásil turecký premiér Ahmet Davutoğlu.

Turecká armáda ale mezitím dál útočí na pozice syrských Kurdů na severu Sýrie. Dělostřelectvo podle tureckých médií u měst Azáz a Tall Rifaat cílí na kurdské milice YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci. Útoky trvají už čtyři dny.

Nehorázné porušení práva

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun útoky na nemocnice a školu označil za „nehorázné porušení mezinárodního práva”.

Při leteckých úderech byly v pondělí zasaženy dvě nemocnice (jedna pro matky s dětmi) a škola v Azázu, nedaleko hranic s Tureckem, uvedly Spojené národy. Zemřelo tam 42 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Dvě nemocnice byly zasaženy v Maara an-Numán v provincii Idlib. O život přišlo 12 lidí, zhruba 36 utrpělo zranění.

K ostřelování zdravotnických zařízení došlo jen několik dní poté,co se země zapojené do diplomacie kolem Sýrie v Mnichově dohodly, že by tam do týdne mohlo začít platit příměří. Podle dohody by také měla být umožněna humanitární pomoc.

Mezi účastníky mnichovských jednání byly také Rusko a Spojené státy, ale prozatím se možnost ukončení bojů nejeví reálně. Syrský prezident Bašár Asad navíc v pondělí řekl, že příměří neznamená, že strany přestanou používat zbraně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Asad: Příměří neznamená konec bojů

Příměří neznamená, že každá ze stran přestane používat zbraně. Znamená to zastavit teroristy, aby nemohli posilovat své pozice, uvedl syrský prezident Bašár...

Výběr článků

Načítám