Hlavní obsah

Asad: Příměří neznamená konec bojů

– Damašek

Příměří neznamená, že každá ze stran přestane používat zbraně. Znamená to zastavit teroristy, aby nemohli posilovat své pozice, uvedl syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru se syrskou státní televizí. Pro Damašek je podle něj nyní i v budoucnosti prioritou právě boj s terorismem. Jak dodal, řešení syrské krize vidí v jednotlivých lokálních dohodách o usmíření.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Pokud jde o příměří, zastavení operací, pokud nastane, neznamená to, že každá ze stran přestane používat zbraně," uvedl Asad v Damašku.

„Příměří znamená na prvním místě zastavit teroristy, aby nemohli posilovat své pozice. Pohyb zbraní, vybavení, teroristů či upevňování pozic, to vše nebude dovoleno," dodal.

V Mnichově se minulý týden ve čtvrtek sešli zástupci 17 zemí včetně USA a Ruska poté, co byly o týden dříve pozastaveny mírové rozhovory o Sýrii v Ženevě.

Americký ministr zahraničí John Kerry následně uvedl, že bylo dohodnuto, že se během týdne pokusí účastníci jednání zajistit „ukončení nepřátelských akcí" v Sýrii a co největší rozšíření dodávek humanitární pomoci. [celá zpráva]

Podle Asada ale nikdo nedokáže do týdne zajistit podmínky pro takové příměří.

Jak syrský prezident dodal, předtím, než ke klidu zbraní dojde, je třeba si odpovědět na množství otázek. Jednou z nich je i definovat, kdo je terorista. Když jde o stát, terorista je každý, kdo proti němu pozvedne zbraň, dodal Asad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám