Hlavní obsah

Kurdové se zatím od Iráku neodtrhnou, chtějí vyjednávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Vláda iráckého Kurdistánu v úterý oznámila, že bude respektovat verdikt bagdádského soudu, který zakázal odtržení kurdské autonomie od zbytku Iráku. Spor mezi centrální vládou a autonomií se tak podle Kurdů bude muset řešit prostřednictvím dialogu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Kurdové na severu Iráku

Článek

„Domníváme se, že toto rozhodnutí musí položit základy pro národní dialog mezi Irbílem a Bagdádem, jehož cílem bude vyřešit veškeré neshody,” uvedla v prohlášení Kurdistánská regionální vláda.

Irácký nejvyšší soud 6. listopadu vydal rozhodnutí, podle nějž se žádná irácká oblast ani provincie nemohou od Iráku odtrhnout. [celá zpráva]

Žold a mzdy místo příjmů z ropy

Soudní výnos souvisí se zářijovým referendem, v němž se Kurdové vyslovili pro nezávislost svých regionů. Bagdád už tehdy referendum označil na neústavní a požadoval zrušení jeho výsledků. Vyvolalo to krizi, k jejímuž řešení Bagdád povolal i armádu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Území kontrolovaná kurdskými silami

Referendum Kurdům nakonec přineslo ztrátu území, jež pešmergové (kurdské síly) dobyli v boji s radikály z Islámského státu mimo kurdské autonomní provincie, a to včetně ropné provincie Kirkúku. Znamená to pro ně ztrátu ropných polí, snížení příjmů z této suroviny a také oslabení jejich vládních institucí i kontroly nad hranicí. Na druhé straně irácká vláda oznámila, že začne platit žold pešmergům i mzdy zaměstnancům kurdské správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám