Hlavní obsah

Egyptský prezident ve skrytém puči odstavil své odpůrce, je jako faraon

Káhira

Egyptský prezident Muhammad Mursí z Muslimského bratrstva si ve čtvrtek pomocí prezidentských dekretů upevnil svou moc a zajistil ochranu současného parlamentu před předčasným rozpuštěním. Zbavil se i generálního prokurátora, který se v minulých měsících opakovaně stavěl proti němu. Jeho odpůrci se bouří a kvůli „puči vůči legitimitě nového faraona" na pátek svolali masové protesty.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Mursího příznivci s jeho portrétem slaví v ulicích.

Článek

Podle Mursího dekret „očistil státní instituce“ a „zničil infrastrukturu starého režimu“. Dekret mimo jiné stanoví, že jakékoli rozhodnutí prezidenta nemůže být zrušeno žádnými úřady ani soudními. Účinnosti zpětně nabývají i všechny prezidentovy dekrety, které justice prohlásila za neplatné. Dekretem též stanovil, že "žádný justiční orgán nemá právo rozpustit parlament", který sepisuje novou ústavu.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Ústavnímu soudu upřel právo rozhodnout o legitimitě ústavodárného výboru, v němž dominují islamisté. Tento výbor byl ustaven poslanci parlamentu, který byl mezitím rozpuštěn. Egyptské soudy se v současnosti zabývají žalobami proti složení tohoto stočlenného výboru, v němž je jen osm žen a osm křesťanů.

Zástupci fundamentalistických uskupení, hlavně Muslimského bratrstva a radikálních salafistů, chtějí, aby hlavním zdrojem nové ústavy bylo islámské právo šaría a aby bylo více pravomocí v zákonodárném procesu uděleno náboženským učencům.

Mursího příznivci to označují za ochranu revoluce a ve čtvrtek to oslavovali před nejvyšším soudem v Káhiře.

Odpůrci Mursího označili za nového diktátora

Muslimské bratrstvo, k němuž Mursí až do nástupu do nejvyšší funkce patřil, označilo prezidentovy páteční kroky za osvobozující úder "proti justici z Mubarakovy éry".

„Je to puč proti legitimitě,“ řekl Samij Ašúr, který vede syndikát právníků, na společné tiskové konferenci s dalšími demokratickými politiky, mezi nimiž byl i nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii MAAE Muhammad Baradej. Ten zase řekl: "Mursí si dnes uzurpoval veškerou státní moc a prohlásil se za nového egyptského faraona. Je to velká rána pro revoluci, která by mohla mít hrozné důsledky."

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Šéf MAAE Muhammad Baradej

S ostrou kritikou Mursího postupu přišel také Vaíl Ghaním, který se stal symbolem loňské lidové revoluce v zemi. "Lid nedělal revoluci proto, že by chtěl nezhoubného diktátora," prohlásil na internetovém portálu youm7 a dodal: „Je rozdíl mezi revolučními rozhodnutími a rozhodnutími diktátora."

Odvolání generálního prokurátora

Prezident také odvolal z funkce generálního prokurátora Abdala Magída Mahmúda, kterého mnozí Egypťané považují za příliš spjatého se svrženým režimem a kritizují ho za osvobození představitelů bývalého režimu prezidenta Husního Mubaraka u soudů.

Veřejnost se domnívala, že se odvolaný Mahmúd postaral o to, že při procesech s představiteli Mubarakovy vlády souzenými za tvrdý postup při loňských demonstracích nebyly předloženy dostatečné důkazy. Mursí zároveň dalším dekretem nařídil opětovný soud s osvobozenými činiteli.

Mursí s dekretem přišel ve chvíli, kdy poprvé uspěl na mezinárodněpolitickém poli. Podařilo se mu dojednat příměří mezi Izraelem a Egyptem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám