Hlavní obsah

Koronavirus zabil bývalého teroristu Nakkáše, spolupracoval se Šakalem

Damašek

Na komplikace spojené s onemocněním covid-19 podlehl v pondělí v soukromé nemocnici v Damašku propalestinský radikál Anís Nakkáš. V minulosti spolupracoval se známým teroristou Carlosem řečeným Šakal a roku 1975 se podílel na únosu šesti desítek lidí včetně ministrů z vídeňského summitu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Foto: Profimedia.cz

Anís Nakkáš

Článek

Nakkášovi bylo 69 let, byl občanem Libanonu a podílel se na útocích spáchaných na celém světě. Minulých 20 let strávil řízením analytického pracoviště sídlícího v Bejrútu a jako analytik vystupoval v televizních pořadech věnovaných Blízkému východu, napsala agentura AP. Syrská agentura SANA ho ve zprávě o úmrtí označila za „politologa a bojovníka“.

Zásadní otázka kolem vakcíny: Očkovaní už virus nešíří, naznačují data z Izraele

Blízký a Střední východ

Obhajoval nároky Palestinců a hájil Íránem budovanou osu palestinského odboje. Naposledy se tweetem přihlásil 5. února k tématu sestavování nové vlády v Libanonu. V damašské nemocnici byl několik dní, tělo bude v úterý převezeno k pohřbení do Libanonu.

V 70. letech se Nakkáš připojil k palestinskému Fatahu a spolupracoval také s radikální skupinou Lidová fronta pro osvobození Palestiny. Podílel se na náboru radikálů a podařilo se mu získat například Imáda Mughníju, který se stal později operativcem palestinského Hamásu. Je podezřelý z útoku na kasárna pěchoty amerického námořnictva v Libanonu, kde zemřelo v roce 1983 na 350 lidí.

Rusko schválilo třetí vakcínu domácí výroby. K dispozici bude od března

Koronavirus

Nakkáš se také v 70. letech seznámil s Ilichem Ramírezem Sánchezem, který se narodil ve Venezuele a proslul pod jmény Carlos alias Šakal. K jeho nejznámějším činům patří únos 60 lidí z vídeňského summitu OPEC v prosinci 1975. Mezi unesenými bylo 11 ministrů, tři lidé tehdy zemřeli. Nakkáš se operace zúčastnil.

V roce 1980 byl Nakkáš odsouzen k doživotí za útok spáchaný ve Francii na íránského předrevolučního premiéra Šápúra Bachtjára. Premiér sice vyvázl, ale o život přišel policista a náhodný chodec. Francie v roce 1990 Nakkáše omilostnila a spolu s jeho čtyřmi komplici vyhostila do Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám