Hlavní obsah

Konec války. Tálibán podepíše mírovou dohodu s USA

Aktualizováno

Spojené státy americké podepíšou 29. února mírovou dohodu s Tálibánem. V pátek to uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo, napsala agentura Reuters. Mluvčí Tálibánu to podle agentur potvrdil.

Foto: Parwiz Parwiz, Reuters

Bojovníci Tálibánu.

Článek

Dohodu by obě strany měly podepsat před mezinárodními pozorovateli v katarské metropoli Dauhá.

„Připravujeme se na podpis, který se má konat 29. února,“ uvedl podle Reuters Pompeo s tím, že po podpisu by měly následovat vnitroafghánské rozhovory o nastolení trvalého klidu zbraní.

Nejdelší válka USA

Mírová dohoda ukončí nejdelší válku, kterou USA vedou. Od americké invaze do Afghánistánu po atentátech Al-Káidy na New York a Washington z 11. září 2001 už uplynulo 17 let.

USA se s Tálibánem dohodly na týdenním snížení násilí, které začne v sobotu. Pokud půjde vše podle plánu, mírovou dohodu obě strany podepíšou o týden později.

Tálibán v současné době působí na polovině země, přičemž některé oblasti zcela ovládá. Pokračuje v útocích na afghánské vládní síly i zahraniční vojáky.

USA se dohodly s Tálibánem na týdenním klidu zbraní

Svět

Tálibán je sice militantní radikální hnutí, nikdy ale nemělo jiný zájem než vládnout v Afghánistánu a neplánovalo útoky na USA nebo západní země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám