Hlavní obsah

Jemenští Húsíové unesli jihokorejskou vrtnou plošinu a remorkéry

Soul

Vzbouření jemenští šíitští Húsíové unesli dva mořské remorkéry, které táhly jihokorejskou vrtnou plošinu v Rudém moři u jemenského pobřeží. V úterý to potvrdilo jihokorejské ministerstvo zahraničí s tím, že na palubách lodí bylo 16 námořníků, kteří jsou zadržováni. Húsíové zabavení lodí přiznali, napsal list The Korea Times.

Článek

„Húsíjští vzbouřenci zabavili tři lodě v pondělí kolem 21:50 (19:50 SEČ) ve vodách asi 23 km západně od ostrova Kamaran u pobřeží Jemenu,“ uvedl představitel jihokorejského ministerstva zahraničí. „Byly odtaženy do přístavu Sálif kontrolovaného Húsíi, který leží severně od Hudajdy,“ dodal.

K osudu dvou zadržených Jihokorejců uvedl, že „jsou v tuto chvíli v dobrém stavu a vláda dělá, co může, aby je dostala bezpečně domů“.

Húsíové únos přiznali

Předseda nejvyššího revolučního výboru vzbouřenců Muhammad Ali Húsí zabavení lodí u jemenského pobřeží potvrdil. Důvodem bylo, že prý šlo o „podezřelý případ“.

Přísavné miny použité k útoku na japonský tanker se nápadně podobají íránským

Blízký a Střední východ

„Jemenská pobřežní stráž odvádí svou práci, aby zjistila, zda (lodě) patří agresorům, nebo Jižní Koreji. Jestliže jsou Jižní Koreje, budou po provedení právních procedur propuštěny. Všechny ujišťuji, že není třeba obávat se o posádku,“ napsal na Twitteru.

Podle listu The Korea Times patří plošina a jeden z remorkérů jihokorejské firmě Woongjin Development, která se zabývá stavbou přístavních zařízení.

Dopad občanské války v Jemenu

Druhý remorkér je však ze Saúdské Arábie a pronajala si jej firma ze Spojených arabských emirátů. Obě tyto země jsou zapojené do občanské války v Jemenu, Saúdská Arábie stojí v čele koalice arabských zemí, jejímiž členy jsou i Emiráty, která podporuje legálně zvoleného prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího, proti němuž šíitští Húsíové povstali.

Trosky dronů a raket ukazují na zapojení Íránu, uvedl k útoku na rafinérii Rijád

Blízký a Střední východ

V rámci bojů bombardují letadla arabské koalice pozice Húsíů, přičemž podnikla mnoho náletů na nemocnice, a dokonce i na obřadní síň. Vzbouřenci ostřelují balistickými raketami a drony Saúdskou Arábii.

Na jaře bylo napadeno několik tankerů, leč podobně jako při raketovém útoku na ropné pole a rafinerii v Saúdské Arábii není jasné, zda útočili Húsíové, nebo šlo o akci Íránu, který vzbouřence podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám