Hlavní obsah

Jemenský prezident žádá o vojenskou intervenci, Saúdové soustřeďují zbraně

– Aden/New York • Aktualizováno

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí požádal v noci na středu písemně Radu bezpečnosti OSN, aby podpořila vojenskou akci proti šíitským rebelům, kteří se pokoušejí zemi ovládnout. Uvedla to BBC.

Foto: Mohamed Al-sayaghi, Reuters

Policejní transportér u Saná

Článek

Saúdská Arábie už soustřeďuje na hranicích s Jemenem dělostřelectvo.

Hádí v dopise žádá, aby Rada bezpečnosti přijala rezoluci umožňující „ze strany ochotných zemí okamžitou podporu legitimní vládě všemi prostředky a opatřeními, které by vedli k zastrašení agrese Húsíů“.

S podobnou žádostí o intervenci se už v úterý Hádí obrátil na země z Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Tanky milice Odporu jižního lidu, která je věrná jemenskému prezidentovi Mansúrovi Hádímu.

Vzbouřenci z kmene Húsíů tento týden ovládli dvě města na cestě z metropole Saná do přístavu Aden, kam uprchl Hádí. V úterý milice Húsíů a jednotky věrné bývalému prezidentovi Alímu Abdulláhovi Sálihovi vstoupily do města Dali a přístavu Mukka. Húsíje podporuje šíitský Írán.

Už v pondělí byl bombardován palác v Adenu, kde sídlí Hádí. V neděli vzbouřenci ovládli Taíz. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Milici věrná jemenskému prezidentovi Hádímu na hlídce v Adenu

Saúdská Arábie přesouvá zbraně

Saúdská Arábie přesouvá těžkou výzbroj včetně dělostřelectva k hranicím s Jemenem, oznámila ve středu agentura Reuters s odvoláním na americké armádní zdroje. Na hranicích je podle nich soustředěno značné množství zbraní. Nelze vyloučit, že Rijád se chystá k leteckým úderům na obranu Hádího vlády, pokud rebelové zaútočí na přístav Aden.

Foto: Reuters

Milicionáři z Odporu jižního lidu u letiště Anad

Americké zpravodajské služby mají podle agentury Reuters o saúdských manévrech informace, přesné zprávy o počtech jednotek a místech jejich dislokace ale k dispozici nejsou. Saúdská Arábie sdílí s Jemenem hranici dlouhou 1800 kilometrů, která není dostatečně střežena.

Saúdská Arábie v pondělí ohlásila, že by mohla intervenovat. „Pokud tato záležitost nebude vyřešena mírovou cestou, přijmeme nezbytná opatření na ochranu před agresí,“ prohlásil saúdskoarabský ministr zahraničí Saúd al-Faisal. Rijád se obává rozpínavosti Teheránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám