Hlavní obsah

Jemen žádá arabské země o vojenský zásah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenský ministr zahraničí Rijád Jasín v pondělí požádal země z oblasti Perského zálivu o vojenskou intervenci. Jemen sužují konflikty vlády s šíitskými povstalci, kteří ovládli hlavní město Saná.

Foto: Reuters

Bojovníci věrní prezidentu Abdaru Hádímu

Článek

„Sdělili jsme Radě pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) i OSN, že je třeba zavést bezletovou zónu a zakázat užívání bojových letadel na letištích kontrolovaných Húsíi,“ řekl šéf diplomacie arabskému deníku Aš-Šark al-Avsat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varoval před stupňujícími se protivládními akcemi ze strany šíitských povstalců z kmene Húsí a upozornil, že země je na pokraji občanské války.

„Žádáme síly GCC, aby intervenovaly a zastavily postup Húsíů podporovaných Íránem,“ uvedl Jasín.

Saúdové jsou pro

Saúdská Arábie v pondělí ohlásila, že by mohla intervenovat. „Pokud tato záležitost nebude vyřešena mírovou cestou, přijmeme nezbytná opatření na ochranu před agresí,“ prohlásil saúdskoarabský ministr zahraničí Saúd al-Faisal.

Povstalci v únoru svrhli vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, který utekl na jih do Adenu, kde vytvořil nové mocenské centrum. O víkendu pak šíité ovládli i Táizz, třetí největší město v zemi. [celá zpráva]

V Jemenu je ovšem také aktivních několik radikálních skupin včetně místní odnože Al-Káida a Islámského státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám