Hlavní obsah

Izraelští experti doporučili čtvrtou dávku seniorům a zdravotníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael se jako první země na světě chystá podávat čtvrtou dávku vakcíny proti koronaviru. Podle doporučení expertů by ji měli dostávat lidé nad 60 let a zdravotníci. Premiér Naftali Bennett plán přivítal a nařídil úřadům, aby připravily vše potřebné, uvedla ve středu stanice BBC.

Foto: Corinna Kern, Reuters

Děti zotavující se z covidu v izraelské nemocnici v Petach Tikva

Článek

Rozhodnutí o čtvrté dávce ještě musí být schváleno vysokými zdravotnickými představiteli, nicméně Bennett řekl BBC, že doufá, že se bude podávat čtyři měsíce po třetí dávce. „Je to krásná zpráva, která nám pomůže projít vlnou omikronu, jež zachvacuje svět,“ řekl Bennett a vyzval obyvatele, aby si ji nechali dát, jakmile to bude možné.

Ještě 12. prosince přitom izraelští experti podávání čtvrté dávky seniorům a lidem s oslabenou imunitou nedoporučili, stejně jako zkrácení intervalu mezi podáním druhé a třetí dávky z šesti měsíců na tři. Experti tehdy hlavně zdůrazňovali potřebu dokončit přeočkování třetí dávkou.

Čtvrtou dávku vakcíny? Zatím ne, shodli se experti v Izraeli

Koronavirus

Problémem je, že z 9,3 milionu obyvatel Izraele jich dvě dávky dostalo jen 63 procent, k čemuž ale přispívá to, že třetina populace je mladší 14 let. V pondělí proto Bennett řekl, že by chtěl, aby děti, které mohou být očkovány, dostaly vakcínu během následujících dvou týdnů, aby se „odložila, zpomalila a zmenšila” síla další vlny nákaz.

Izrael se izoluje. Čelí páté vlně

Koronavirus

První mrtvý s omikronem. Zemřel ale na něco jiného

Izrael se stal první zemí, kde zemřel v úterý člověk nakažený omikronem. Podle listu The Jerusalem Post zemřel muž ve věku kolem 60 let v pondělí v nemocnici v Beerševě na jihu země. Trpěl ale vážnými komplikujícími zdravotními problémy.

Nemocnice podle listu oznámila, že příčinou mužovy smrti jsou tyto zdravotní potíže, nikoli virus.

Potvrzeno je v zemi 340 případů nákazy touto vysoce nakažlivou variantou.

Reklama

Výběr článků

Načítám