Hlavní obsah

Izraelský premiér Netanjahu míří k pátému volebnímu vítězství

Jeruzalém
Aktualizováno

Dosavadní izraelský premiér Benjamin Netanjahu míří k dalšímu volebnímu vítězství, napsala ve středu agentura DPA. Prvenství je to ovšem velmi těsné. Po sečtení 95 procent hlasů má Netanjahuova strana Likud ve 120členném parlamentu 35 křesel. To je zatím stejný počet, jako má jeho oponent Benny Gantz se stranou Modrá a bílá. Likud si drží náskok v podobě 0,3procentního bodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelský premiér Netanjahu míří k pátému volebnímu vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

Vítězem voleb se ovšem prohlásili jak Netanjahu, tak i Gantz. Krátce poté, co odhady přisoudily prvenství straně Likud, Netanjahu v projevu označil výsledek za „jasné vítězství“. Pokud devětašedesátiletý Netanjahu volby vyhraje a podaří se mu sestavit vládu, bude to jeho pátý mandát. Stane se tak nejdéle sloužícím izraelským premiérem v dějinách státu.

Podobně se zachoval také bývalý šéf generálního štábu izraelské armády Gantz. „Vyhráli jsme,“ řekl a označil výsledek za „historický den pro Izrael“. Poděkoval Netanjahuovi za jeho práci pro Izrael a mluvil o rychlém sestavení kabinetu pod jeho vedením.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho žena Sára.

Volební komise začaly sčítat hlasovací lístky odevzdané na vojenských základnách a na zahraničních diplomatických misích. Je to časově náročnější proces, protože úřady ověřují, zda vojáci nehlasovali dvakrát – jednou doma a podruhé na základnách. Výsledky by měly být známy ve středu odpoledne.

Izraelská média připomínají, že vojáci spíše inklinují k pravici, což by mohlo pomoci Netanjahuovi. Jeho rival Gantz se snaží zachovat klid a optimismus. „Rýsují se temné mraky, ale nic není konečné,” uvedl s odkazem na stálé dopočítávání výsledků. „Stále můžeme činit politické kroky. Voliči dostali naději a volební výsledek strany Modrá a bílá je bezprecedentním historickým úspěchem,” uvedl.

Izraelský prezident Reuven Rivlin má dva týdny na to, aby rozhodl, koho pověří sestavením nového kabinetu.

Volebního klání se zúčastnilo 47 stran, které pro vstup do parlamentu musí překonat hranici 3,25 procenta hlasů. Hlasovat mohlo zhruba 6,3 milionu lidí, k urnám ale přišlo 67,9 procenta voličů. V roce 2015 byla volební účast o čtyři procentní body vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám