Hlavní obsah

Izraelské volby ani napočtvrté nepřinesly jednoznačného vítěze

Jeruzalém

Ani čtvrté parlamentní volby od jara 2019 a druhé od začátku epidemie covidu-19 nedali Izraeli jednoznačného vítěze. Aktualizované průběžné výsledky zhoršily vyhlídky pravicové strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua na zisk většiny v parlamentu, i když jeho strana zůstává nejsilnější.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Benjamin Netanjahu vede nejsilnější stranu Likud

Článek

Podle aktuálních součtů nemá předseda vlády šanci získat parlamentní většinu, ani kdyby se mu podařilo přesvědčit ke spolupráci nacionalistickou stranu Jemina, uvedly stanice BBC a izraelský list Ha´arec.

Podle průběžných výsledků získají Likud a její spojenci ve 120členném Knesetu 53 křesel. Netanjahu se ale musí opírat nejen o ultraortodoxní náboženské strany Šas a Jednotný judaismus Tóry, ale také o ultrapravicový, rasistický a homofobní Náboženský sionismus, což jsou pokračovatelé odkazu aktivisty Me'ira Kahaneho, jehož strany byly opakovaně zakázány a v USA jsou kahanisté považováni za teroristickou skupinu.

Strany, které stojí vůči premiérovi v opozici, tvoří nesourodý blok centristů, levice a pravice. Mají šanci na maximálně 60 mandátů, které jim také nezajistí většinu.

Otázkou je osud Sjednocené arabské kandidátky (UAL), u níž není jasné, zda se dostane do Knesetu. Její předseda Mansúr Abbás v to věří, ale současně uvedl, že pokud se tam dostane, nepodpoří žádný blok. Zatím to vypadá, že získá čtyři křesla.

Nacionalistická strana Jemina, kterou vede bývalý ministr obrany Naftali Bennett, získá zřejmě sedm křesel. Bennett ovšem své záměry ohledně koalice odmítl sdělit. „Udělám pouze to, co bude dobré pro Izrael,” citoval jej jeho mluvčí.

Výsledky se ovšem ještě mohou proměnit, protože jsou těsné, ráno ještě nebylo sečteno 450 000 zvláštních hlasovacích lístků.

Izraelské volby po sečtení 87,5 procenta hlasů
stranaodhadovaný počet křesel
Likud30
Ješ Atid17
Šás9
Kahol Lavan (Modrá a bílá)8
Jemina7
Sjednocený judaismus Tóry7
Jisrael bejtenu7
Strana práce7
Nová naděje6
Společná kandidátka6
Náboženský sionismus6
Merec5
UAL (společný arabský seznam)4

Úterní izraelské volby byly čtvrté od jara 2019 a druhé od začátku epidemie covidu-19. Volební účast dosáhla 67,2 procenta.

Netanjahu v předvolební kampani vyzdvihoval především úspěšnost očkování proti nemoci covid-19 v zemi. Skoro polovina Izraelců již dostala obě dávky vakcíny. Popularitě premiéra naopak uškodil soudní proces, v němž je obviněn z korupce, a to, že se konají už čtvrté volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám