Hlavní obsah

Izraelci zničili v Gaze všechny tunely, pozemní vojsko se stahuje

Jeruzalém/Gaza
Aktualizováno

Izrael v úterý po třech týdnech ukončil pozemní operace v pásmu Gazy. Jednotky podle armády splnily svůj úkol a zničily všechny tunely využívané bojovníky hnutí Hamás. V enklávě začalo platit třídenní příměří zprostředkované Egyptem, ačkoliv bylo podle serveru Ha'arec hned v prvních minutách porušeno.

Foto: ČTK/AP

Izraelští vojáci se vracejí z pásma Gazy.

Článek

„Izraelské síly budou přemístěny do obranných pozic za hranicemi pásma Gazy,“ potvrdil mluvčí armády Peter Lerner.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Lernera armáda splnila úkol a zničila všechny tunely, které Palestinci využívali k pašování zbraní a bojovníků útočících na Izraelce. Upřesnil, že to bylo 32 tunelů.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Následek izraelského útoku ve městě Bejt Hanún

Izrael také přistoupil na 72hodinové příměří, které za zprostředkování Egypta přijalo i hnutí Hamás, jež palestinskou enklávu kontroluje. Izraelci však varovali, že když bude porušeno, tak zareagují.

Podle serveru deníku Ha'arec byl klid zbraní porušen hned v prvních minutách, když bylo z Gazy na izraelské území odpáleno hned několik raket.

Vojenská operace Ochranné ostří trvala 28 dnů. Izrael ji zahájil po sérii raketových útoků z Gazy, jež se strhly po zavraždění tří židovských studentů na Západním břehu Jordánu a odvetné vraždě mladého Palestince ortodoxními židy ve východním Jeruzalémě. Po týdnu náletů následovala pozemní akce.

Palestinská strana ohlásila 1869 zabitých, Izrael jich má 67. Na palestinské straně umíraly ve velkém počtu i děti, upozornila OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská armáda odstřelila podzemní tunel v GazeVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám