Hlavní obsah

V pásmu Gazy platí sedmihodinové humanitární příměří

Jeruzalém
Aktualizováno

Na většině území palestinského pásma Gazy začalo od 09:00 SELČ platit sedmihodinové humanitární příměří vyhlášené Izraelem. Palestinská delegace mezitím v Egyptě jedná o delším klidu zbraní. Pondělní příměří je už osmé, které Izrael navrhl. Ta předchozí až do konce dodržena nebyla.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelský útok proti pásmu Gazy

Článek

O trvalosti pondělního klidu zbraní rozhodne, zda ho dodrží Hamás. Toto radikální hnutí, které pásmu vládne, se k příměří nezavázalo. Jeho spojenec Islámský džihád v boji pokračuje.

Na Izrael bylo od rána vypáleno sedm minometných granátů a Izraelci při náletu podle médií zabili jednoho z velitelů Islámského džihádu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Izrael navíc předem ohlásil, že se klid zbraní nebude vztahovat na oblasti okolo města Rafáh v jižním cípu Pásma Gazy, kde izraelská armáda nadále operuje.

Izraelské ministerstvo obrany v komuniké uvedlo, že zastavením palby chce usnadnit distribuci humanitární pomoci a umožnit uprchlým Palestincům návrat domů.

Sedmadvacet dní bojů stálo životy víc než 1 800 Palestinců, většinou civilistů, uvádějí zdravotníci z pásma Gazy. Přes 9 000 lidí bylo zraněno. Na izraelské straně zemřelo 67 lidí, z toho tři civilisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám