Hlavní obsah

Izraelci s Palestinci se vrátí k jednacímu stolu

Novinky, rei
Washington
Aktualizováno

Izrael obnoví přímé mírové rozhovory s palestinskými představiteli a ty by měly začít počátkem září. Oznámily to v pátek takzvaný blízkovýchodní kvartet (OSN, USA, Evropská unie a Rusko) a samostatně ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová. Mluvčí izraelského premiéra pozvánku k přímým rozhovorům vzápětí uvítal.

Článek

Izrael má zastupovat předseda vlády Benjamin Netanjahu, palestinskou samosprávu její předseda Mahmúd Abbás. Měli by setkat už 1. září na večeři, na niž byl pozván také bývalý britský premiér Tony Blair, který je vyslancem kvarteta. Následující den by se měli sejít k rozhovorům pod záštitou amerického prezidenta Baracka Obamy.

Obě strany přerušily přímé rozhovory před téměř dvěma lety, kdy je za Izrael vedl bývalý premiér Ehud Olmert a roli zprostředkovatele hrál prezident USA George W. Bush. Americká média hodnotí jejich obnovení jako malé vítězství Bushova nástupce Baracka Obamy. Netanjahu a Abbás se dohodli na časovém vymezení rozhovorů. Mělo by jít o jeden rok.

Vyjednavači budou řešit hranice budoucího palestinského státu, status Jeruzaléma, který chtějí mít obě strany za své hlavní město, bezpečnostní garance pro Izrael a práva a návrat palestinských uprchlíků. Pozorovatelé jsou skeptičtí v otázce uzavření dohody, jejíž obecný návrh vychází z hranic Izraele před válkou v roce 1967 s jistou územní výměnou.

Netanjahu vede pravicový kabinet, v němž se jakékoliv ústupky Palestincům, včetně prodloužení moratoria na výstavbu nových židovských osad na okupovaných územích, setkají s odporem. Palestinský tábor zase rozdělují spory mezi hnutími Fatah na západním břehu a Hamás v pásmu Gazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám