Hlavní obsah

Íránské jednotky vypálily rakety na izraelské cíle na Golanských výšinách

• Aktualizováno

Íránské jednotky na syrské straně Golanských výšin vypálily zhruba 20 střel a raket na izraelské cíle v Golanských výšinách. Oznámil to mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus.

Foto: Reuters

Íránské jednotky vypálili ve čtvrtek ze syrské strany několik raket na izraelské cíle v Golanských výšinách.

Článek

„Izrael provedl odvetu na íránský útok, kterému velel Kásim Sulejmaní,” uvedl bez bližších podrobností Conricus. Izraelský systém raketové obrany podle mluvčího zastavil „několik” raket. Zprávy o zraněných zatím nejsou a škody na izraelských pozicích jsou omezené.

„Byl to dosud nejzávažnější pokus íránských jednotek Kuds napadnout izraelskou suverenitu,” uvedl Conricus. Nezpůsobily podle jeho slov „příliš velkou škodu”. Izraelský systém protiraketové obrany Iron Dome čtyři střely zachytil, další nedoletěly do svých cílů a spadly ještě v Sýrii.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman oznámil, že armáda zasáhla „téměř všechny" íránské pozice v Sýrii. Armáda později oznámila, že zasáhla přes 50 íránských cílů.

Byly použity rakety typu Grad a Fadschr-5.

Izraelská armáda krátce předtím oznámila, že v oblasti Golanských výšin zaznělo několik sirén, která varují před leteckými útoky, napsala agentura Reuters.

Foto: David Ryneš, Novinky

Napětí v regionu vzrostlo poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy se stahují z íránské jaderné dohody. To přimělo Izrael vyhlásit vysoký stupeň pohotovosti. Izraelská vláda je velkým zastáncem a obhájcem Trumpova rozhodnutí odstoupit od dohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám