Hlavní obsah

Izrael zvažuje vyšetřování válečných zločinů v Gaze

Jeruzalém

Právníci izraelské armády chtějí vyšetřit případy, v nichž vojáci nasazení do loňské operace Ochranné ostří v pásmu Gazy zřejmě porušili zákon. Chtějí tak předejít vyšetřování mezinárodními institucemi. Důstojníci se obávají, že to armádě sváže ruce v příštích operacích.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Kouř po náletu izraelského letectva v palestinském městě Rafáh

Článek

Podle agentury AP problém nabývá na naléhavosti s hrozbou, že se Palestinci obrátí na Mezinárodní trestní soud (ICC) a budou chtít Izraelce stíhat za válečné zločiny. Vyšetřování mimoizraelskými institucemi se dá podle právníků zabránit jedině zahájením rozsáhlého vnitřního šetření.

Armádní vojenský advokát Danny Efroni je pro to, aby byly případy pochybení z loňské operace důkladně vyšetřeny. Dostal prý sto stížností a hodlá zahájit šetření aspoň deseti z nich. Patří k nim smrt čtyř malých Palestinců na pláži v Gaze v červenci a útok na školu OSN.[celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Efroni je toho názoru, že je lepší zavést vnitřní vyšetřování než se vystavit jurisdikci ICC.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinci sbírají ostatky ve škola OSN, která sloužila jako úkryt

Nejčastěji se jako případ sporného zásahu uvádí rozhodnutí armády z loňského 1. srpna. Izrael tehdy ohlásil, že Hamás porušil dočasné příměří a unesl izraelského vojáka. Izraelci pak ve snaze uzavřít únikové trasy zahájili masivní dělostřeleckou palbu, v níž padlo v oblasti města Rafáh v Pásmu Gazy na 200 lidí. Nakonec vyšlo najevo, že jeden voják byl zabit, ale ne unesen.[celá zpráva]

Mezi izraelskými důstojníky i vojáky kvůli tomu rostou obavy z možného stíhání. Velení armády upozorňuje na to, že tato obava povede ke snížení výkonnosti vojáků v bojích a odradí zájemce od účasti v bojových jednotkách.

Operace v Gaze

Letní operace v Pásmu Gazy trvala 50 dní a vyžádala si životy asi 2100 Palestinců a více než 70 Izraelců. Mezi palestinskými oběťmi byli hlavně civilisté, mezi izraelskými vojáci.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Palestinská raketa vypálená z Gazy

Izrael ofenzívu zahájil, aby zastavil ostřelování svého území raketami vypalovanými z pásma Gazy. [celá zpráva]

Z vysokého počtu civilních obětí Izrael viní palestinské radikální hnutí Hamás, které v pásmu vládne a jehož bojovníci vystřelují rakety z oblastí obývaných civilním obyvatelstvem. Množství mrtvých ale vyvolává pochybnosti o adekvátnosti izraelských operací.

Podobně byl Izrael kritizován i v případě ofenzívy v roce 2009, která měla stejný důvod a podobně disproporční počet mrtvých.

Byť se tehdy vyšetřovaly případy údajného pochybení vojáků, usvědčeni byli pouze čtyři, a to z rabování, nepřiměřeného použití zbraně a ohrožování na životě. Nejtvrdší vynesený trest bylo tříapůlměsíční vězení.

Palestinci do ICC

Palestinci podepsali nedávno zakládající smlouvu této organizace a očekávají, že se stanou členy do 60 dní. [celá zpráva]

Pak by mohli Izraelce obvinit před touto institucí z válečných zločinů. Soud ale nemusí zahájit vyšetřování v případě, že žalovaná strana prokáže, že se případy sama zabývá.

K ICC se připojilo přes 120 zemí, ale není mezi nimi Izrael ani tři ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN – Spojené státy, Rusko a Čína. Případy před ICC může předložit členský stát, hlavní prokurátor ICC nebo Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám