Hlavní obsah

Izrael udeřil na íránské síly v Sýrii, oba jeho drony spadly v Bejrútu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Bejrút
Aktualizováno

Izraelská letadla v sobotu večer udeřila poblíž Damašku na íránské síly, které se podle mluvčího izraelské armády chystaly vypustit ozbrojené bezpilotní letouny na cíle v Izraeli. Zatímco mluvčí řekl, že izraelské letectvo zasáhlo několik cílů jihovýchodně od hlavního města, podle syrské státní televize syrská protivzdušná obrana všechny rakety zneškodnila ještě předtím, než těchto cílů dosáhly. Dva izraelské drony spadly na jižní předměstí Bejrútu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Bejrút dopadly dva izraelské drony, jeden explodoval Video: Reuters

 
Článek

„Útok cílil na íránské radikální jednotky Kuds a šíitské milice, které v posledních dnech připravovaly útoky ze Sýrie na cíle v Izraeli,” uvádí se v prohlášení izraelské armády. Její mluvčí novinářům sdělil, že síly byly připraveny vystřelit na Izrael "vražedné drony".

Izrael často provádí raketové útoky v sousední Sýrii, ale jen zřídka je komentuje. Izraelské nálety v Sýrii v minulosti mířily zejména na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského radikálního šíitského hnutí Hizballáh.

Foto: ČTK/AP

Syrská vojenská kolona

Poslední takový útok se stal 1. srpna, kdy Sýrie oznámila, že Izrael provedl raketový útok na jihu země a způsobil materiální škody.

Drony spadly na Bejrút

Tentokrát ovšem dva izraelské drony spadly na jižním předměstí Bejrútu, které je baštou radikálního hnutí Hizballáh. Incident odsoudil libanonský premiér Saad Harírí, podle kterého se drony dají považovat za otevřený útok na svrchovanost Libanonu.

První z izraelských průzkumných dronů dopadl na střechu mediální kanceláře Hizballáhu v Bejrútu, druhý se na místě objevil zhruba o tři čtvrtě hodiny později, ve 2:30 místního času (1:30 SELČ), a ze zatím neznámých důvodů vybuchl blízko nad zemí. Svědkové hlásili jednu velkou explozi, která otřásla oblastí a způsobila požár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská protiletadlová palbaVideo: Reuters

„Armáda okamžitě přijela na místo, kam drony spadly, a oblast uzavřela," uvedly libanonské ozbrojené síly v prohlášení. Jedná se o první podobný incident za posledních deset let.

Podle mluvčího Hizballáhu nemělo hnutí s havárií nic společného. „Ani jeden z dronů jsme nesestřelili,” uvedl mluvčí.

Premiér Harírí incident označil za „novou agresi“ ze strany Izraele, o dalších krocích se hodlá poradit s prezidentem Michelem Aúnem. Ve vzdušném prostoru okolo hlavního města a jeho předměstí se pohybuje větší množství letadel, uvedla zároveň kancelář předsedy vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám