Hlavní obsah

Izrael odvolal z Gazy část záloh

JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Izraelská armáda v úterý vydala dovolenky některým rezervistům povolaným nedávno k bojům do pásma Gazy. Podle izraelského deníku Haarec to znamená, že armáda stále oddaluje třetí fázi bojů, kterou mají být operace pozemních jednotek hluboko v obydlených částech pásma. Vojsko je zatím na okrajích měst a většina světa se upírá k Egyptu, který se už týden snaží dojednat příměří.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci v pásmu Gazy

Článek

Palestinský Hamás jako jedna strana konfliktu zatím na egyptské návrhy nedal jasnou odpověď. Podle posledních zpráv Hamás požaduje několik změn v egyptském návrhu. Vadí mu zejména to, že nabídka neobsahuje časové limity pro otevření hraničních přechodů a odchod izraelských jednotek z pásma.

Káhira navrhuje okamžité ukončení bojů, zahájení jednání o trvalém příměří a pak také o vnitropalestinském konfliktu mezi Hamásem a Fatahem. Se třetím bodem Hamás nesouhlasí vůbec, stejně jako s tím, že by do pásma měly být povolány jednotky samosprávy, v nichž slouží členové Fatahu. Bojovníci Hamásu je z pásma vytlačili v bojích v roce 2007. Egyptské rozhovory ale pokračují a delegace k nim přijíždějí z Gazy, Izraele a Damašku.

Boje pokračují 19. den s bilancí více než 930 palestinských a 13 izraelských obětí. Izraelští vojáci obléhají město Gaza. Jsou odtamtud hlášeny těžké boje. Ráno také na Izrael dopadly další rakety z Libanonu. Trojice střel dopadla v neobydlené oblasti. Izraelci odpověděl osmi střelami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám