Hlavní obsah

Izrael obnovil odvetné údery na Gazu

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Moše Ja´alon nařídili v pátek dopoledne armádě reagovat silou na obnovené raketové útoky palestinského hnutí Hamás. Od rána na Izrael dopadlo nejméně 36 střel, tři zničil podle armády protiraketový štít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Gazou opět stoupá dýmVideo: Reuters

 
Článek

Izraelské obranné síly (IDF) okamžitě poté oznámily, že už obnovily útoky na pásmo Gazy, uvedl list The Jerusalem Post. Použily k nim letectvo, ale i tanky a lodě. Jejich první obětí se stal desetiletý chlapec. Připraveny jsou i pozemní síly, které se stáhly na hranice pásma.

Příměří vypršelo v pátek ráno. Okamžitě poté začaly dopadat na území Izraele rakety vypálené z Gazy. Mířily do oblastí Aškelonu, Eškolu a Ša´ar Hanegevu. V posledně jmenovaném místě jedna střela dopadla a vybuchla u bezpečnostního plotu. Poškodila jej a její střepiny i několik domů. Nikdo nebyl zraněn.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Při ostřelování dalších míst byl zraněn jeden civilista a jeden voják.

Izraelci současně oznámili, že ukončili jednání o prodloužení příměří. Uvedli, že při ostřelování svého území raketami, jednat nebudou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Militanti z pásma Gazy odpalují rakety na IzraelVideo: Reuters

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev řekl stanici CNN, že příměří porušil Hamás: „My jsme splnili podmínky, stáhli jsme vojáky (z pásma Gazy) a rozmístili je za hranici do obranných pozic. Hamás ale střílí znovu rakety bez rozlišování cílů na civilní a vojenské. My víme, že lidé v Gaze chtějí, aby příměří pokračovalo. Hamás chce další krveprolití. Nezáleží mu na tom, jakou tragédii boje přinesou jejich lidem.”

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinský cyklista míjí zničenou budovu v Bajt Lahíji.

Operace bude zřejmě dál pokračovat v plném rozsahu, protože vysoký představitel vojenského křídla Hamásu uvedl, že hnutí je připraveno na dlouhou válku, dokud nedosáhne svých cílů.

Tím je především ukončení blokády pásma Gazy, což Izrael odmítá. Židovský stát požaduje naopak odzbrojení všech palestinských radikálních skupin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám