Hlavní obsah

Hamás odmítl prodloužit příměří, na Izrael znovu dopadají rakety

Jeruzalém/Gaza/Káhira
Aktualizováno

Palestinské radikální hnutí Hamás odmítlo prodloužit třídenní příměří s Izraelem. To vypršelo v pátek v osm ráno místního času (7:00 SELČ). Podle vyjednavačů Hamásu Izraelci nepřistoupili na požadavky hnutí. Izrael opět čelí raketám vypáleným z pásma Gazy. První dopadly ještě před ukončením příměří

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Palestinský chlapec drží dětskou napodobeninu zbraně při demonstraci na podporu Hamásu v Gaze.

Článek

Hned v osm hodin zazněly sirény v oblasti Aškelonu, kam mířily tři rakety. Jednu zničil protiraketový štít, dvě dopadly na volné prostranství. Poté se rozhoukaly sirény v oblasti Eškol při hranicích s pásmem a v Ašdodu. Vypáleno bylo minimálně pět střel.

Už tři hodiny před koncem klidu zbraní dopadly do jižní části Izraele dvě rakety vypálené z Gazy, oznámily Izraelské obranné síly (IDF). Střely v neobydlených oblastech nezpůsobily žádná zranění. IDF následně obvinily „teroristy” z porušení příměří. Hnutí Hamás popřelo, že by střely vypálilo, rakety ale vystřelují i další radikální palestinské organizace jako Islámský džihád.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský voják spí na kontrolním stanovišti u pásma Gazy.

Mluvčí Hamásu Sami abú Zahrí před vypršením příměří řekl podle listu The Jerusalem Post: „Žádná dohoda o prodloužení příměří, ale my budeme pokračovat v jednání.” Vysoký představitel vojenského křídla Hamásu podle BBC uvedl, že příměří nebude, pokud nebude dosaženo dlouhodobých cílů.

Hamás je připraven na dlouhou válku

Hamás požaduje ukončení blokády pásma Gazy a otevření hraničních přechodů do Egypta i spojení se západním břehem Jordánu a dohodu o vybudování přístavu a letiště v oblasti. To Izrael odmítá, naopak požaduje  odzbrojení palestinských radikálních organizací. Představitel vojenského křídla Hamásu uvedl, že hnutí je připraveno na „dlouhou válku”.

Třídenní příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás bylo dojednáno s pomocí egyptských zprostředkovatelů. Egypťané se snažili přimět obě strany, aby byl klid zbraní prodloužen.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelské tanky poblíž hranice s pásmem Gazy

Izraelští vyjednavači se je snažili přesvědčit, aby Palestinci většinu těchto požadavků alespoň prozatím odložili a zabývali se jimi až v rámci širších vyjednávání a nikoli během nynějších rozhovorů o příměří.

Izraelská armáda je  připravena na boj

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Moše Jaalon přesto instruovali armádu, aby byla v souvislosti s vypršením příměří připravena na všechny scénáře.  „Musíme vzít v úvahu i možnost, že v osm hodin ráno začnou střílet. Jsme na to připraveni,” citoval list The Jerusalem Post ještě před koncem příměří nejmenovaný armádní zdroj.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Palestinský cyklista míjí zničenou budovu v Bajt Lahíji.

Podle palestinských představitelů zahynulo při téměř měsíčních bojích v pásmu Gazy téměř 1900 Palestinců, vesměs civilistů. Izrael hlásí 64 mrtvých vojáků a tři civilisty včetně thajského dělníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám